Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Πώς να ελέγξετε την ταχύτητα (bandwidth) της σύνδεσης σας



   Η αγορά ενός πακέτου σύνδεσης συνήθως έχει δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους. Το οικονομικό και την ταχύτητα. Στην πραγματικότητα όμως το έυρος ζώνης(bandwidth) ή  ταχύτητα για την οποία πληρώνουμε δεν πρόκειται να την έχουμε ποτέ. Είναι η μέγιστη ταχύτητα που θα είχαμε σε ιδανικές συνθήκες δλδ χωρίς κανένα άλλο χρήστη συνδεδεμένο μέσα στο δίκτυο πράγμα σχεδόν απίθανο.




Υπάρχουν αρκετά site στο Ιντερνέτ τα οποία προσφέρουν τη δυνατότητα να μετρήσετε τo εύρος ζώνης σας  κάνοντας το απλό να συνδέσουν την ιστοσελίδα σας με ένα server σε κάποια περιοχή συνήθως στην Αμερική και να κατεβάσετε (download) ένα αρχείο  και να ανεβάσετε (upload) ένα άλλο μικρότερο χρονομετρώντας την αντίδραση της σύνδεσης σας.
  Το πρώτο site είναι το http://testmy.net/.  στην αρχική σελίδα δίνονται 3 επιλογές testmy download, testmy upload και testmy mobile. Επιλέγοντας τις δύο πρώτες θα μεταβείτε σε ένα νέο παράθυρο όπου σας ζητάει να επιλέξετε το είδος του ελέγχου που θέλετε να κάνετε. Επιλέξτε την πρώτη επιλογή smartest automatic size όπου επιλέγει το πρόγραμμα ένα μέγεθος κατάλληλο για τον υπολογιστή σας. Αφού περάσει κάποιος χρόνος και εκτελεστούν τα τεστ η ταχύτητα σας θα είναι μια πράσινη γραμμή και από κάτω θα είναι ό μέσος όρος της εταιρείας σας της οποίας είστε συνδρομητές . Τα υπόλοιπα δεν είναι ανάγκη να τα κοιτάξετε καθώς είναι μέσοι όροι διαφόρων χρηστών που κάνουν το τεστ. Με την τρίτη επιλογή θα ασχοληθούμε σε άλλη ανάρτηση.
  Το http://www.speedtest.net/ είναι ένα άλλο site πιο απλό θα μπορούσα να πω. Στην αρχική οθόνη επιλέγεται το server που θέλετε να κάνετε σύνδεση για να ανταλλάξετε δεδομένα. Αφήστε το ποντίκι πάνω στο παράθυρο begin test για να επιλέξετε το προτεινόμενο server και πατήστε το. Στα αποτελέσματα θα βγουν η ταχύτητα upload, download και το ping ( το οποίο είναι η ταχύτητα απόκρισης  του server με τον υπολογιστή σας). Το ISP (internet Service Provider)  average είναι ο μέσος όρος της εταιρείας σας. Μπορείτε ακόμα να κάνετε και μια αξιολόγηση της εταιρείας σας κάτω αριστερά με τα αστεράκια.
  Το επόμενο  http://www.bandwidthplace.com/  είναι ακόμα πιο απλό. Είναι ένα ρολόι που απλά πατώντας το κουμπί start test σας βγάζει αποτελέσματα και με ένα γενικό πίνακα σας κάνει ανάλυση τον αποτελεσμάτων σας και σε ποια κατάσταση βρίσκονται αν είναι για επιχείρηση η για κατοικία.
  To http://www.internetfrog.com/mypc/speedtest/  είναι ένα ακόμα site που εκτός από τα κλασσικά σας κατατάσσει την σύνδεση σας σε low- medium-broadband.
  Καλό θα ήταν να δοκιμάσετε δύο τρία από τα τεστ πριν βγάλετε κάποια συμπεράσματα. Η ταχύτητα θα διαφέρει από ώρα σε ώρα αυτό είναι το μόνο σίγουρο καθώς θα είναι λιγότερα άτομα συνδεδεμένα ή περισσότερα. Υπάρχουν και άλλα τεστ που είναι πιο εξειδικευμένα για διάφορα στοιχεία που ίσως θελήσει να ελέγξει κάποιος. Θα ξεκινήσουμε με τα πιο απλά και σε επόμενο άρθρο θα ασχοληθούμε μα τα πιο περίπλοκα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain