Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Πως μπορώ να δημιουργήσω ένα δίσκο επιδιόρθωσης του συστήματος

Πολλές φορές τα Windows Vista ή τα Windows 7 αντιμετωπίζουν προβλήματα κατάρρευσης ή αδυναμία εκκίνησης. Για την αποφυγή εκπλήξεων θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα δίσκο επιδιόρθωσης του συστήματος. Ο δίσκος επιδιόρθωσης φορτώνει το Windows Recovery Environment, το οποίο περιέχει τα εργαλεία επαναφοράς για την επισκευή / ανάκτηση του λειτουργικού συστήματος Windows.


Να σημειωθεί ότι μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το DVD των Windows 7/Vista για να κάνετε εκκίνηση του Windows Recovery Environment. Ο οδηγός που ακολουθεί αφορά εκείνους που διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με εγκατεστημένο το λειτουργικό σύστημα και δεν διαθέτουν το DVD του λειτουργικού συστήματος (OEM Computers), καθώς και αυτούς που θέλουν να διατηρήσουν ένα CD αποκλειστικά για σενάρια ανάκαμψης του συστήματος.

Δημιουργία δίσκου επιδιόρθωσης

Πληκτρολογήστε system repair disc (English version of Windows) ή δίσκος επιδιόρθωσης συστήματος (Ελληνική έκδοση των Windows) στο πεδίο αναζήτησης στο μενού έναρξης (Start menu).






Ένα παράθυρο διαλόγου ανοίγει όπου μπορείτε να επιλέξετε το σωστό δίσκο και κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία δίσκου. Ένα CD είναι αρκετό αφού το μέγεθος που απαιτείται είναι 142MB.







Χρήση του δίσκου

Αν έχετε προβλήματα με το σύστημα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το CD που έχετε δημιουργήσει. Για να μπορέσετε να εισέλθετε στο Windows Recovery Environment θα πρέπει να εκκινήσετε τον ηλεκτρονικό σας υπολογιστή από το DVD. Για να μπορέσετε να εκκινήσετε από το DVD υπάρχουν δύο τρόποι.



1.      Boot Menu

Κατά την εκκίνηση του συστήματος πιέστε το πλήκτρο F12 για να εμφανιστεί το μενού επιλογής και το μέσο που θέλετε να γίνει boot. Επιλέξτε το CD-ROM.




     2.      Change boot sequence

   Κατά την εκκίνηση του συστήματος πιέστε το πλήκτρο DELETE (ισχύει για τα περισσότερα συστήματα αλλιώς F2) για να μπείτε στο BIOS του συστήματος.
     Επιλέξτε Advanced Bios ---> First Boot Device και επιλέξετε CD-ROM. Κατά έξοδο από το BIOS να κάνετε αποθήκευση των ρυθμίσεων. Η παραπάνω περιήγηση του μενού ισχύει για εκδόσεις BIOS από το 2004 και μετά.




Αφού διαλέξτε μέθοδο και σας ζητηθεί να κάνετε boot από το CD-ROM πατήστε ENTER.

Μετά τις απαραίτητες ρυθμίσεις θα εμφανιστεί η παρακάτω εικόνα και θα επιλέξετε το Windows setup .








Μόλις διαβαστεί το CD-ROM θα εμφανιστεί ένα στο οποίο θα σας ζητηθεί να επιλέξετε την γλώσσα που επιθυμείτε. Σε περίπτωση που τα Windows είναι ελληνικά επιλέξτε ελληνικά αντίστοιχα για την αγγλική έκδοση των Windows. Θα εντοπιστεί το λειτουργικό για το οποίο φτιάχτηκε το CD και πατήστε επόμενο.



Εμφανίζονται τα εργαλεία αποκατάστασης συστήματος. Η επιλογή που θα κάνετε θα πρέπει να βασίζεται στην ζημιά του συστήματος. Η επιδιόρθωση κατά την εκκίνηση (Startup Repair) και η επαναφορά του συστήματος (System Restore) είναι επιλογές που λύνουν την πλειονότητα των προβλημάτων χωρίς σημαντικές απώλειες σε αρχεία και δεδομένα. 









Κατά προτίμηση να ξεκινήσετε με την επιδιόρθωση κατά την εκκίνηση και άμα δεν υπάρχουν αποτελέσματα από αυτή την ενέργεια τότε να προτιμήσετε την επαναφορά. Η ημερομηνία επαναφοράς θα πρέπει να είναι σχετικά πρόσφατη, γιατί όσο πιο παλιά είναι τόσα περισσότερα δεδομένα χάνονται κυρίως τα προγράμματα που έχετε πρόσφατα εγκαταστήσει.  

 

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ζητάει την εφαρμογή EES και δεν ακούει κανένα πλήκτρο,δεν υπάρχει δίσκος εκκίνησης ή επανεγκατάστασης των windows vista.τι μπορώ να κανω;

technews είπε...

Δεν μπορείς να γράψεις τον δίσκο ή δεν μπορεί να "σηκώσεις" τον δίσκο γιατι δεν ανταποκρίνεται το πληκτρολόγιο;;

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain