Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πώς να βελτιώσετε την απόδοση του υπολογιστή σας με τη χρήση των Windows Vista και Windows 7

Με την πάροδο του χρόνου η απόδοση του υπολογιστή μας πέφτει λόγω της δημιουργίας νέων φακέλων και αρχείων που του τρώνε μνήμη μεγαλώνοντας το χρόνο που χρειάζεται για να το επεξεργαστεί και του γεμίζουν το δίσκο. Η Microsoft έχει μερικά εργαλεία προεγκατεστημένα μέσα στον υπολογιστή μας και μας βοηθάνε να το επιτύχουμε.



Ελευθερώστε χώρο στο δίσκο σας

Πατάμε το κουμπί Έναρξη (start) κάτω αριστερά στην αρχική μας οθόνη Όλα τα προγράμματα(all programs) --> Βοηθήματα (Accessories) --> μετά επιλέγουμε τα εργαλεία συστήματος (system tools) και επιλέγουμε την εκκαθάριση δίσκου (disk cleanup). Επιλέξτε αν θέλετε να καθαρίσετε τα αρχεία από όλους τους χρήστες στον υπολογιστή σας η μόνο από εσάς και στη συνέχεια το πρόγραμμα θα σας υπολογίσει πόσο χώρο θα ελευθερωθεί. Επιλέξτε στα αριστερά επιλέγοντας τα κουτάκια τι αρχεία θέλετε να σβήσετε και πατήστε ΟΚ.

Έλεγχος σφαλμάτων στο δίσκο

Κλείστε όλα τα προγράμματα στον υπολογιστή σας. Πατάμε Eναρξη (Start) --> ο υπολογιστής μου (Computer) --> κάντε δεξί κλικ στο δίσκο που θέλετε να ελέγξετε  --> επιλέξτε Iδιότητες (Properties)  --> Eργαλεία (Tools). Πατήστε το κουμπί Eλεγχος (Check)  στην περιοχή του ελέγχου σφαλμάτων και αφού πατήσετε συνέχεια βάλτε τικ στη  ανίχνευση και αποκατάσταση κατεστραμμένων τομέων δίσκου ( Scan for and attempt recovery of bad sectors)  και πατήστε Eκκίνηση (Start).

 
Ανασυγκρότηση Δίσκων

Ακολουθώντας την προηγούμενη διαδρομή στα εργαλεία συστήματος (system tools) επιλέγουμε την ανασυγκρότηση δίσκων (disk defragement). Επιλέξτε τους σκληρούς που θέλετε να κάνετε ανασυγκρότηση και πατήστε ανασυγκρότηση δίσκων. Θα πάρει αρκετό χρόνο αλλά μπορείτε να κάνετε άλλες εργασίες ενώ εκτελείται. Θα ήταν προτιμότερο να έχετε κάνει πρώτα τον έλεγχο σφαλμάτων στο δίσκο και να έχετε σώσει καποια χρήσιμα αρχεία σας σε μια εξωτερική μονάδα δίσκου.

Αποτροπή εκτέλεσης ενός προγράμματος κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Πολλά προγράμματα ξεκινάνε αυτόματα με το που ανοίγουμε τον υπολογιστή μας χωρίς να το ξέρουμε και μειώνουν την απόδοση του υπολογιστή μας. Για να τα αποτρέψουμε πατάμε Έναρξη --> Πίνακα Ελέγχου -> επιλέγουμε να εμφανίζεται η αρχική σελίδα πίνακα ελέγχου από τα αριστερά και επιλέγουμε Προγράμματα --> Προεπιλεγμένα Προγράμματα --> Αποτροπή εκτέλεσης ενός προγράμματος κατά την εκκίνηση του υπολογιστή. Από την λίστα που θα εμφανιστεί στα αριστερά μας επιλέγουμε τα προγράμματα που θέλουμε να καταργήσουμε και πατάμε κατάργηση κάτω δεξιά. Προσέξτε στην επιλογή «Κατηγορία» να έχετε επιλέξει τα «προγράμματα εκκίνησης».

Απεγκατάσταση προγραμμάτων που δεν χρησιμοποιείται

Κάνοντας απεγκατάσταση προγράμματα που δεν χρησιμοποιείται γλιτώνετε χώρο από το δίσκο σας και αποδίδει καλύτερα ο υπολογιστής. Για να το κάνετε αυτό επιλέγεται  Έναρξη --> Πίνακας Ελέγχου --> Προγράμματα --> Κατάργηση εγκατάστασης ή αλλαγή ενός προγράμματος. Επιλέγεται το πρόγραμμα που θέλετε και πατάτε πάνω από τη μπάρα κατάργη/αλλαγή.

Αυτά είναι μερικά από τα εργαλεία που προσφέρουν τα Windows και τα έχουμε στον υπολογιστή μας. Ένα ακόμα κόλπο είναι να καθαρίζουμε το κουτί από σκόνες εσωτερικά γιατί ενδέχεται να επιβραδύνουν την απόδοση του και να κάνετε update τα προγράμματα οδήγησης και τον browser. Θα επανέλθουμε και με άλλα εργαλεία που απαιτούν την χρήση Internet.

1 σχόλιο:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain