Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Δωρεάν Antivirus για τον υπολογιστή σας


Η ασφάλεια του υπολογιστή μας είναι από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να προσέξουμε. Τα περισσότερα antivirus κοστίζουν πολύ και οι περισσότεροι προσπαθούμε να βρούμε  «δωρεάν» αλλά οι εταιρίες πλέον καταφέρνουν και εμποδίζουν το update τους με αποτέλεσμα να είναι άχρηστα μετά από κάποιο χρόνο. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο υπάρχουν πολλά προγράμματα ανοιχτού κώδικα τα οποία είναι προγράμματα που οι δημιουργοί τους με την βοήθεια κάποιου σπόνσορα που διαφημίζουν  τα διανέμουν δωρεάν. Ανάμεσα τους και μερικά antivrus.Βρήκαμε το καλύτερο και σας το παρουσιάζουμε. Το ClamWin Free Antivirus.


Το πρόγραμμα είναι συμβατό με Microsoft Windows 7 / Vista / XP / Me / 2000 / 98 και Windows Server 2008 και 2003.Κατεβάστε το από το παρακάτω link:
 
Αφού το κατεβάσετε(είναι περίπου 35 Μb) ανοίξτε το πρόγραμμα εγκατάστασης επιλέξτε «Typical Installation» και βάλτε τικ στα κουτάκια «Integration With Windows Explorer» και «Integration with Microsoft Outlook» για να κάνει το πρόγραμμα ενοποίηση με τα προγράμματα αυτά και να ανιχνεύει αυτόματα για ιούς. Στην συνέχεια στην καρτέλα Additional tasks επιλέξτε «Download Virus Database Files».


Οι κυριότεροι διαφορά του από τα περισσότερα antivirus είναι ότι δεν κάνει αυτόματα έλεγχο όταν κατεβάζετε ένα αρχείο η πάτε να το εκτελέσετε αλλά πρέπει να επιλέξετε το αρχείο και να πατήστε scan. Μαζί με το πρόγραμμα θα σας εγκαταστήσει και την μηχανή αναζήτησης Ask μιας και είναι ο χορηγός του προγράμματος. Αν δεν την θέλετε σβήστε την από την προσθαφαίρεση προγραμμάτων.

Το αρχικό παράθυρο θα είναι  το παρακάτω:


Το πρώτο εικονίδιο είναι οι επιλογές. Στις περισσότερες καρτέλες δεν χρειάζεται να πειράξετε τίποτα.Στην καρτέλα General στο τομέα «Infected files» επιλέξτε «Move to quarantine folder» ώστε να μεταφέρονται εκέι απευθείας τα ύποπτα στοιχεία που ανιχνεύονται.



Στην καρτέλα Scheduled scans θα ήταν καλό να προγραμματίσετε μια φορά την ημέρα έναν έλεγχο πατώντας το κουμπί Add.



Τέλος στην καρτέλα «Limits» στο τομέα All Files στο κουτάκι δίπλα από το Do not scan files Larger than γράψτε 4096. Είναι το μεγαλύτερο νούμερο που μπορείτε να βάλετε και καλύπτει σχεδόν όλα τα αρχεία σας σε μέγεθος ώστε να μην τα προσπερνάει το πρόγραμμα και να τα ελέγχει όλα.


Οι υπόλοιπες επιλογές είναι για να κάνετε update την βάση δεδομένων για πιθανούς ιούς για να ανιχνεύσετε  αρχεία που είναι αποθηκευμένα στην μνήμη RAM του υπολογιστή σας (αρχεία με κατάληξη .dll) και για να ανιχνεύσετε ένα φάκελο. Κρατώντας το Shift πατημένο μπορείτε να επιλέξετε πολλούς φακέλους.

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι έχει μολυνθεί ο υπολογιστής σας αλλά δεν το αναγνωρίζει το ClamWin Free Antivirus πράγμα που ισχύει και αν χρησιμοποιείται και άλλα antivirus μπορείτε να επιλέξετε το αρχείο ή το φάκελο και να το στείλετε για εξέταση μπαίνοντας στο παρακάτω site http://www.virustotal.com/ ή να βάλετε το url για ένα ύποπτο site. Με αυτό τον τρόπο βοηθάτε και εσείς τους προγραμματιστές στο να βελτιώσουν το πρόγραμμα τους δηλώνοντας τον ιό στο παρακάτω link http://cgi.clamav.net/sendvirus.cgi .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain