Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Πώς να συγχρονίσετε τους κωδικούς και τους σελιδοδείκτες σας στο ιντερνέτ



Φαντάζομαι όλοι έχετε τουλάχιστον έναν σελιδοδείκτη (Bookmarks) στον φυλλομετρητή (Browser)  που χρησιμοποιείται και για την δική σας διευκόλυνση αποθηκεύεται τους κωδικούς στο internet. Πως θα σας φαινόταν να μπορούσατε να τα μεταφέρετε όλα σε οποιονδήποτε υπολογιστή τα χρειάζεστε ακόμα και στο smartphone σας; 

Αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια ήταν η δυνατότητα να μεταφερθούν οι σελιδοδείκτες μέσω ενός αρχείου, αλλά όχι των προσωπικών κωδικών, του ιστορικού (history), των προτιμήσεων, και των ανοικτών καρτελών (open tabs) μαζί.

Εδώ και λίγο καιρό η Mozilla έχει δημιουργήσει ένα πρόσθετο για το Firefox που μπορείτε να συγχρονίσετε το ιστορικό, τις προτιμήσεις σας (όσον αφορά τις ρυθμίσεις που έχετε στον browser) τα passwords, τους σελιδοδείκτες και καρτέλες που έχετε ανοίξει με όλους τους υπολογιστές σας και με το κινητό σας. Αποκτάτε έτσι πρόσβαση από οποιονδήποτε υπολογιστή και από οποιονδήποτε σημείο του κόσμου.

Γιατί να συγχρονιστείτε μέσω Firefox;

Η χρησιμότητα για τον συγχρονισμό των κωδικών και των σελιδοδεικτών νομίζω είναι κατανοητή. Θα έχετε τους ίδιους κωδικούς και σελιδοδείκτες σε όλους τους υπολογιστές και κινητά σας. Οι ανοικτές καρτέλες και το ιστορικό είναι ένα εργαλείο χρήσιμο που σας δίνει την δυνατότητα να έχετε πάντα τον έλεγχο των εργασιών σας στο internet. Έχετε δουλειά και θα πρέπει να φύγετε; Μπορείτε να συνεχίσετε την εργασία σας οποιανδήποτε στιγμή το επιθυμείτε είτε στο laptop, είτε στο smartphone από το σημείο που είχατε σταματήσει.

Αν χαλάσει για παράδειγμα κάποιος υπολογιστής και αναγκαστείτε να κάνετε φορμάτ  δεν χάνετε ούτε τα passwords, ούτε τα bookmarks του Firefox και τα άλλα δεδομένα.
Κατά τη ρύθμιση του Firefox Sync στον υπολογιστή σας, όλα τα δεδομένα σας αποθηκεύονται με ασφάλεια στους διακομιστές της Mozilla.


Βήματα για την δημιουργία λογαριασμού Firefox Sync

1. Κατά αρχήν θα πρέπει να εγκαταστήσετε το πρόσθετο του Firefox. Πηγαίνετε στην μπάρα του μενού και επιλέγετε εργαλεία (Tools) Και στην συνέχεια πρόσθετα (Add-on), αλλιώς μπορείτε να πατήσετε Ctrl + Shift + A. Στο παράθυρο που θα εμφανιστεί θα αναζητήσετε και θα εγκαταστήσετε το Firefox Sync.



2. Στο επάνω μέρος του παραθύρου Firefox κάντε κλικ στο μενού εργαλεία και στη συνέχεια κάντε κλικ στην εντολή Επιλογές (options). Στις Επιλογές, κάντε κλικ στην καρτέλα Συγχρονισμός. Κάντε κλικ στο κουμπί Ρύθμιση συγχρονισμού Firefox.



1.   3.  Κάντε κλικ στο κουμπί Δημιουργία νέου λογαριασμού







4. Eισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, δημιουργήστε έναν κωδικό πρόσβασης και επιβεβαιώστε τον. 

5. Αυτό είναι Sync Key σας. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποθηκεύσετε ή να εκτυπώσετε ένα αντίγραφο του κλειδιού σας. Όταν τελειώσετε, κάντε κλικ στο κουμπί Επόμενο.


 
Το Sync κλειδί χρησιμοποιείται για την κρυπτογράφηση των δεδομένων σας πριν να αποσταλούν στους διακομιστές του Mozilla. Αυτό σημαίνει ότι ούτε η Mozilla ούτε κανείς άλλος μπορεί να διαβάσει τις πληροφορίες σας χωρίς την χρήση του Sync Key.



1.   6. Επιβεβαιώστε ότι δεν είστε ένα ρομπότ, εισάγοντας το κείμενο από την εικόνα. Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Επόμενο



2.   7.  Θα δείτε μια εγκατάσταση ολοκληρώθηκε. Κάντε κλικ στο κουμπί Finish για να κλείσετε το παράθυρο εγκατάστασης και θα σας μεταφέρει πίσω στο πάνελ Sync.



3.   8. Δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα άλλο. Firefox Sync θα συγχρονίσει αυτόματα τα δεδομένα σας στο παρασκήνιο.



Αυτό το πρώτο Sync μπορεί να γίνει γρήγορα, αλλά μπορεί και να διαρκέσει περισσότερο από 30 λεπτά ανάλογα με το πόσες πληροφορίες θα πρέπει να συγχρονιστούν.



Hints:  Μπορείτε εφόσον το επιθυμείτε να μην συμπεριλαμβάνονται στο συγχρονισμό π.χ. οι κωδικοί του ιντερνέτ και μόνο οι σελιδοδείκτες. Πηγαίνετε στις επιλογές του Sync και κάνετε τις αλλαγές που επιθυμείτε. 






Tips:  Αναμένεται σε λίγο καιρό το Firefox Sync να πάψει να είναι πρόσθετο και να συμπεριληφθεί στην κανονική έκδοση του Firefox (Firefox 4 release on February March 2011).



Εγκατάσταση σε smartphones
 

Το Firefox μπορείτε να το εγκαταστήσετε σε κινητά maemo και android, όπου μπορεί να προστεθεί το Firefox Sync. Από την παρακάτω εικόνα μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα για να εγκαταστήσετε την εφαρμογή. Να ξέρετε ότι το mobile Firefox είναι σε beta έκδοση και διατίθεται στα  αγγλικά.



Στo iPhone λόγω των περιορισμένων που θέτει η Apple δεν υπάρχει άλλος browser πέρα από το Safari. Η Mozilla δημιούργησε μια εφαρμογή (App) που ονομάζεται Home και μπορεί να συγχρονιστεί με τον λογαριασμό σας και μπορείτε να δείτε τους αποθηκευμένους σελιδοδείκτες και τις ανοικτές καρτέλες. Η εφαρμογή αυτή δεν είναι φυλλομετρητής αλλά επιτρέπει το άνοιγμα των σελίδων. Αντίθετα δεν είναι δυνατόν να αποθηκευτούν οι κωδικοί. Για να δείτε πληροφορίες και να κατεβάσετε την εφαρμογή πατήστε εδώ.




Tips: Να ξέρετε για να συγχρονιστεί μια συσκευή με το Firefox Sync θα πρέπει να πατήστε το προσθήκη συσκευής στο πάνελ Sync από τον υπολογιστή και να πληκτρολογήσετε στην συσκευή των κωδικό που σας δίνεται.




 k

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain