Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πώς να ελέγξετε αν μια κάρτα γραφικών είναι συμβατή με την μητρική σας



Η κάρτα γραφικών είναι από τα κυριότερα hardware το υπολογιστή σας ειδικά για τους gamer και τις βελτιώσεις που έχουν τα παιχνίδια στα γραφικά με την πάροδο του χρόνου. Η αγορά καινούργιας κάρτας γραφικών είναι απαραίτητη μερικές φορές χωρίς να αλλάξετε την μητρική σας. Όταν θέλετε να αγοράσετε καινούργια κάρτα γραφικών εκτός από το οικονομικό πρέπει να προσέξετε και την συμβατότητα με την μητρική σας κάρτα. Σήμερα θα δούμε πως μπορούμε να το ελέγξουμε και να επιλέξουμε την κατάλληλη.


Οι κυριότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στις κάρτες γραφικών είναι δύο. Η AGP ( Accelerated Graphics Port) και η PCI Express που χρησιμοποιείται από το 2004. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξετε είναι η κατανάλωση ενέργειας καθώς οι περισσότερες κάρτες γραφικών καταναλώνουν πολύ ρεύμα.

1.  Για αρχή κατεβάζουμε ένα εργαλείο που είναι πολύ χρήσιμο γενικά για τον υπολογιστή μας το SiSoftwares Sandra από το παρακάτω link. http://download.cnet.com/3001-2086_4-10556571.html?spi=3b0df7676007d8e9c125266c03acf2b2 για να βρείτε πληροφορίες για την μητρική σας. Κατεβάζετε το αρχείο είναι 56 Mb περίπου και το εγκαθιστάτε πατώντας Next σε όλα χωρίς να πειράξετε καμία επιλογή.  Από την αρχική οθόνη του προγράμματος επιλέγεται Hardware και μετά Mainboard. Από το παράθυρο που θα σας ανοίξει σημειώστε πάνω πάνω τον κατασκευαστή «Manufacturer» και το μοντέλο «Model».

2.  Γράψτε το όνομα του κατασκευαστή στην μηχανή αναζήτησης σας για να μπείτε στο site της εταιρείας.
Πάτε στην σελίδα για την υποστήριξη Support και γράψτε το μοντέλο της μητρικής σας. Βρείτε το Manual της κάρτας και ανοίξτε το.

3.  Συνήθως είναι σε μορφή pdf ανοίξτε το και ψάξτε για τις λέξεις «Expansion Slots».Γράψτε στο κουτάκι με την ένδειξη Εύρεση για να το συντομεύετε. Εάν χρησιμοποιεί AGP τεχνολογία προσέξτε την έκδοση της (υπάρχει σε έκδοση 1.0,2.0 και 3.0) και το bandwidth (1x,2x,4x και 8x). Εάν χρησιμοποιεί την τεχνολογία PCI-Express ελέγξτε τα slots (x1,x4,x8,x16).

4.  Ελέγξτε έπειτα για την κατανάλωση ενέργειας. Γράψτε Power,PSU ή Power Supply και σημειώστε τα volt και το Amp rating (συμβολίζεται με ένα Α) το οποίο δεν αναγράφουν όλοι οι κατασκευαστές. Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους κατασκευαστές. 

5.  Ελέγξτε τις κάρτες γραφικών που θέλετε να αγοράσετε για να δείτε αν είναι συμβατές με την μητρική σας με βάση τα στοιχεία που βρήκατε. Το κάθε είδος τεχνολογίας (AGP,PCI Express) δουλεύει αποκλειστικά στις συμβατές μητρικές. Το AGP 3.0 δεν είναι συμβατά με μητρικές που υποστηρίζουν AGP 1.0. Κάρτες τεχνολογίας PCI Express x8 δεν είναι συμβατές με x1.Τσεκάρεται επίσης την απαιτήσεις της κάρτας για κατανάλωση ρεύματος.

Καλές αγορές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain