Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Πώς να κάνετε ringtone για το κινητό σας με την βοήθεια του υπολογιστή σας




Σε συνέχεια του άρθρου Πώς να μετατρέψετε ένα video του youtube σε mp3 ,θα ασχοληθούμε με το πως να κάνετε τα αγαπημένα σας τραγούδια ringtone για το κινήτο σας ,από την επιλογή του τραγουδιού,το κόψιμο του σε μικρότερο τμήμα,μέχρι την αποστολή του από τον υπολογιστή στο κινητό σας. Στην αναζήτηση στο διαδίκτυο για ένα δωρεάν και αξιόπιστο πρόγραμμα βρήκαμε το Audacity και σας το παρουσιάζουμε.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα ,όπως είναι γνωστά, και υπάρχουν πολλά τέτοια στο Ιντερνέτ. Είναι δωρεάν προγράμματα που οι δημιουργοί τους τα διανέμουν με απώτερο σκοπό την καταξίωση και όχι το κέρδος. Το πρόγραμμα είναι συμβατό με Windows, MAC OS και Linux αλλά μιας και στην ελληνική αγορά κυριαρχούν τα Windows θα ασχοληθώ με αυτή την έκδοση.

Αν έχετε Windows  98/ME/2000/XP/Vista τότε πατήστε στο παρακάτω link 
Σε περίπτωση που έχετε Windows 7 κατεβάστε από το παρακάτω link:
 
Αφού το κατεβάσετε ακολουθήστε τις οδηγίες εγκατάστασης και στην συνέχεια όταν τελειώσετε ανοίξτε το πρόγραμμα. Η οθόνη θα μοιάζει κάπως έτσι.


1.  Επιλέξτε το τραγούδι που θέλετε επιλέγοντας Project > Import AudioFile > Import > Audio στην έκδοση για Windows 7 ). Το πρόγραμμα υποστηρίζει αρχεία τύπου MP3, WAV, AIFF, OGG ή FLAC. Με βάση το προηγούμενο άρθρο  έχουμε ένα αρχείο της μορφής mp3 οπότε δεν χρειάζεται να μετατρέψουμε τίποτα.

2. Επιλέξτε το τμήμα του τραγουδιού που θέλετε να κάνετε ringtone, (περίπου 15 με 20  δευτερόλεπτα)  πατήστε δεξί κλικ με το ποντίκι σας στο σημείο αυτό και σύρτε το ποντίκι μέχρι το σημείο που θέλετε να ακουστεί. Να έχετε στο μυαλό σας ότι τα κινητά κάνουν loop (επαναλαμβάνουν το ringtone από την αρχή). Για να δείτε πως θα ακούγεται όταν πατάτε το Play για να το ακούσετε κρατήστε και το Shift  και θα κάνει μόνο του Loop.

3. Πατήστε Pause να μην παίζει το κομμάτι και μετά Edit > Trim (Επεξεργασία > Περικοπή).Θα μείνει μόνο το κομμάτι που έχετε επιλέξει. 

4.  Για τους πιο τολμηρούς μπορούν να τροποποιήσουν το αρχείο επιλέγοντας το μενού Εφέ. Δύο ενδιαφέρουσες επιλογές είναι η Ισοστάθμιση (Equalization) όπου μπορείτε να ανεβάζεται την συχνότητα της μουσικής σε ένα τμήμα μόνο του ringtone και η επιλογή Συμπιεστής (Compresor) το οποίο θα μειώσει τη διαφορά μεταξύ δυνατών και χαμηλών ήχων στο ringtone ώστε να ακούγεται δυνατότερα στο κινητό.

Τι τύπο αρχείων υποστηρίζει το κινητό μου

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες  στις μορφές  που μπορούν να πάρουν τα αρχεία στο κινητό σας.

Μονοφωνικά: μια νότα την φορά και έχουν την μορφή rtll

Πολυφωνικά: Πολλές νότες την φορά. Πρόκειται για αρχεία μορφής MIDI,sp-midi ή .mmf.

Μουσικά ringtones: Τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας υποστηρίζουν αυτή την μορφή και πρόκειται για την μορφή την οποία επεξεργάζεται το Audacity δηλαδή αρχεία Mp3 και .wav.

Σε περίπτωση που έχετε μονοφωνικό κινητό για να μετατρέψετε το αρχείο σε μονοφωνικό επιλέγεται ένα βελάκι που υπάρχει δίπλα στο όνομα του τραγουδιού. Στο μενού που θα σας ανοίξει επιλέξτε Split Stereo to mono και είστε έτοιμοι.




Κάνοντας εξαγωγή το αρχείο από το Audicity

Θα ασχοληθώ μόνο με την εξαγωγή μορφής .wav και mp3 στο παρόν άρθρο που είναι και το πιο κοινό και διαδεδομένο.

Αρχεία της μορφής .wav 

Σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα τα σώζει με τις παρακάτω παραμέτρους
WAV (Microsoft); Bit depth: 8 bits; Sample Rate: 8 000Hz; Channels: 1 (mono). 

Αν ξέρετε ότι χρειάζεστε άλλες ρυθμίσεις τότε ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα με την προϋπόθεση ότι το έχετε κάνει μονοφωνικό.

1.       1.  Ελέγχετε το κουμπί Ρυθμός Δειγματοληψίας Εργασίας στην κάτω αριστερά γωνία Εάν δείχνει ήδη 8000 τότε πάτε στο δεύτερο βήμα. Αλλιώς γράψτε 8000 ή στην έκδοση για Windows 7 επιλέξτε το νούμερο από το μενού που ανοίγει πατώντας το βελάκι.


2.       2. Πατήστε Edit>Preferences και μετά την καρτέλα File Format. Στο μενού "Uncompressed Export Format" επιλέξτε "WAV (Microsoft 8 bit PCM)" και πατήστε ΟΚ.Πατήστε έπειτα File> Export as WAV επιλέξτε ένα όνομα για το αρχείο και πατήστε Save.
3.       3. Στην έκδοση για τα Windows 7 πατήστε File> Export και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέξτε «other uncompressed files» γράψτε ένα όνομα για το αρχείο. Πατήστε το κουμπί Επιλογές και στο μενού Format(Κωδικοποίηση) επιλέξτε "WAV (Microsoft 8 bit PCM)" και πατήστε ΟΚ.


Αρχεία της μορφής  .mp3

Σε αυτή την περίπτωση το πρόγραμμα τα σώζει με τις παρακάτω παραμέτρους
Bit Rate: 32 kbps; Sample Rate: 8 000 Hz; Channels: 1 (mono).

Αν ξέρετε ότι χρειάζεστε άλλες ρυθμίσεις τότε ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα με την προϋπόθεση ότι το έχετε κάνει μονοφωνικό.

1.       1.   Ελέγχετε το κουμπί Ρυθμός Δειγματοληψίας Εργασίας στην κάτω αριστερά γωνία Εάν δείχνει ήδη 8000Hz τότε πάτε στο δεύτερο βήμα. Αλλιώς γράψτε 8000Hz ή στην έκδοση για Windows 7 επιλέξτε το νούμερο από το μενού που ανοίγει πατώντας το βελάκι.

2.      2.   Πατήστε Edit>Preferences και μετά την καρτέλα File Format. Στο τομέα MP3 Export Setup κοντά στο τέλος της σελίδας στο “bit rate επιλέξτε ”32” και πατήστε ΟΚ. Πατήστε έπειτα File> Export as MP3 επιλέξτε ένα όνομα για το αρχείο και πατήστε Save.

3.     3.    Στην έκδοση για τα Windows 7 πατήστε File> Export και στο παράθυρο που ανοίγει επιλέξτε  "MP3 Files" γράψτε ένα όνομα για το αρχείο. Πατήστε το κουμπί Επιλογές και στο παράθυρο που θα εμφανιστεί επιλέξτε στην «Πιστότητα» “32 kbps και στο “Ρυθμό μεταφοράς Bit επιλέξτε «Σταθερή». Αφήστε τη «Λειτουργία Καναλιού» σε Stereo”.Πατήστε ΟΚ και μετά «Αποθήκευση».


Πώς να μεταφέρετε το αρχείο από τον υπολογιστή στο κινητό σας

  1. Μέσω καλώδιου USB
  2. Μέσω Bluetooth
  3.  Μέσω μιας κάρτας SD αφού την συνδέσετε στον υπολογιστή σας και μεταφέρεται το αρχείο εκεί και μετά στο κινητό σας.
  4.  Μέσω του Ιντερνέτ από το παρακάτω site  http://www.myxer.com/make/  όπου τα στέλνετε στο κινητό σας σε μορφή SMS ένα link με το τραγούδι σας και το κατεβάζετε από το Ιντερνέτ του κινητού σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain