Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Πώς να προστατευθείτε στο διαδίκτυο όταν κατεβάζετε torrent



Όταν κατεβάζεται ένα αρχείο χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως το Utorrent, συνδέεστε με πάρα πολλούς υπολογιστές οι οποίοι προσφέρουν κομμάτια του αρχείου που κατεβάζετε. Για να γίνεται ανταλλαγή των δεδομένων αυτών ανταλλάσσεται με τους υπολογιστές αυτούς διευθύνσεις IP (Οι διευθύνσεις IP λειτουργούν  σαν τις διευθύνσεις των email).
Όταν κάνετε λήψη αρχείων με πνευματικά δικαιώματα (π.χ. ΤΑΙΝΙΕΣ), πολλές φορές εμφανίζονται “Υπολογιστές” που συμμετέχουν στο κατέβασμα προκειμένου είτε να καθυστερήσουν το κατέβασμα αφού προσφέρουν κατεστραμμένα αρχεία είτε να καταγράψουν τις πληροφορίες σας, όπως τη διεύθυνση  IP!!!

Μόλις κάποιος μάθει το IP σας που να σημειωθεί ότι είναι μοναδικό, μπορούν να απευθυνθούν μέσω της δικαστικής οδού στο ISP προκειμένου να τους δοθούν τα προσωπικά σας στοιχεία αφού παραβιάζεται τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων (ακράιο αλλά κανείς δεν αποκλείει ότι δεν μπορεί να συμβεί).

Υπάρχουν ορισμένες ενέργειες για να προστατεύσετε τον εαυτό σας για να αποφύγετε την καταγραφή σας.

Κρυπτογράφηση

Ένας τρόπος για να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό είναι να γίνεται κρυπτογράφηση των συνδέσεων σας. Αυτό αποτρέπει τα δεδομένα που αποστέλλονται μεταξύ δύο υπολογιστών να μην είναι σκουπίδια, όμως δεν αποτρέπει την ανταλλαγή διευθύνσεων  ή ορισμένες λεπτομέρειες  όπως η ποσότητα των δεδομένων που μεταφέρονται.

Αυτή η λύση δεν είναι τέλεια και κρυπτογράφηση θα πρέπει να υποστηρίζεται και από τους υπόλοιπους υπολογιστές. Να θυμάστε ότι ορισμένοι  trakers   δεν επιτρέπουν  την κρυπτογράφηση. Καλό θα ήταν να την ενεργοποιήσετε σύμφωνα με τον παρακάτω οδηγό.

Ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης σε uTorrent

Ανοίξτε το uTorrent, πηγαίνετε Επιλογές ---> Προτιμήσεις, και μετά κάντε κλικ εκεί που λέει BitTorrent στα αριστερά.




Εκεί που λέει "Πρωτόκολλο κρυπτογράφησης", επιλέξτε Ενεργοποίηση και κάντε κλικ στο Επιτρέπονται  εισερχόμενες συνδέσεις.

IP Blockers

Ένα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε έναν blocker IP. Αυτά τα προγράμματα τρέχουν παράλληλα με ένα υπάρχον τείχος προστασίας (firewall) και το Utorrent σας και φιλτράρουν τις διευθύνσεις IP με βάση τις blocklists. Οι Blocklists είναι μια σειρά IP που παρουσιάζουν γνωστά προβλήματα, όπως η παρακολούθηση και η κακή μεταφορά αρχείων. Ιστοσελίδες και trakers ορισμένες φορές μπλοκάρονται και θα πρέπει να τις ενεργοποιήσετε  manually.

Εάν είστε προσεκτικοί, δεν είναι μια κακή ιδέα να εγκαταστήσετε ένα blocker IP. Οι πιο γνωστοί είναι οι PeerBlock για Windows και Moblock  για Linux. Ο PeerBlock, μόλις εγκατασταθεί, σας επιτρέπει να κατεβάσετε και να ενημερώσετε τις blocklists και αυτόματα ξεκινάει να μπλοκάρει διευθύνσεις IP.

Εγκατάσταση και ρύθμιση παραμέτρων PeerBlock στα Windows

Κάντε λήψη του PeerBlock από την ιστοσελίδα τους. Η τρέχουσα έκδοση είναι η 1.1, και είναι συμβατό με τα Windows XP, Vista και 7.



Πατήστε Next στην αρχική οθόνη




Σε αυτήν το παράθυρο, μπορείτε να επιλέξετε ποιοι τύποι blocklists θέλετε. Μπορείτε να δείτε εδώ ότι έχουν επιλέγεί P2P, και το Spyware. Καλύτερο είναι να επιλέξετε να επιτρέπεται πάντα HTTP. Αν δεν επιλέξετε, την περιήγηση σας στο διαδίκτυο μπορεί να επηρεαστεί. Κάντε κλικ στο Next


Στη συνέχεια, μπορείτε να προγραμματίσετε πόσο συχνά θέλετε να ενημερώνετε τις λίστες. Η προεπιλογή είναι εντάξει, οπότε κάντε κλικ στο κουμπί Next.





Θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που θα κατεβάσει τις επιλεγμένες λίστες. Μόλις τελειώσει πατήστε Close.



Στην κύρια οθόνη του προγράμματος όπου μπορείτε να δείτε τις μπλοκαρισμένες διευθύνσεις που προσπαθούν να έχουν πρόσβαση στο υπολογιστή σας, να διαχειριστείτε τις λίστες, να κάνετε ανανέωση στις λίστες, κτλ.

Private Trackers

Η ασφάλεια σας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο γιατί δεν γνωρίζεται με ποιους συνδέεστε κατά καιρούς. Οι ιδιωτικοί ιχνηλάτες είναι μια πολύ καλή λύση για ορισμένους λόγους:

  • Μια κλειστή και αξιόπιστη κοινότητα: Ο tracker απαιτεί εγγραφή και υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου. Μη τηρώντας τους κανόνες μπορεί να οδηγήσει έναν χρήστη στην εκδίωξη του από την κοινότητα.       

  • Επιτρέπονται μόνο εγκεκριμένοι χρήστες και μέθοδοι:  υπάρχουν αυστηροί κανόνες σύνδεσης. Αυτό μειώνει στους χρήστες να κάνουν ενέργειες όπως faking seed, leeching, κλπ.


  • Ratio: Κάθε χρήστης καλείται να διατηρηθεί μια ορισμένη αναλογία Upload - Download. Αυτό εξασφαλίζει ότι υπάρχει υψηλή διαθεσιμότητα και ταχύτητα.
Η ιδιωτικοί traker αποτελούν την καλύτερη επιλογή για την ασφάλεια των δεδομένων και την δική σας. 

Hide IP

Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε επιπλέον είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα που κρύβει το IP και σας δίνει ένα καινούργιο συνήθως σε άλλη χώρα κάνοντας δύσκολο το traking. Τα προγράμματα αυτά δυστυχώς δεν είναι δωρεάν. Τα κυριότερα είναι το Real Hide IP και το Hide IP. Εφόσον "αγοράσετε" κάποιο από αυτά να ξέρετε να προτιμάτε χώρες που είναι σχετικά κοντά γιατί όσο πιο μακριά τόσο χαμηλότερη η σύνδεση αφού όλες εργασίες σας περνάνε μέσα από το καινούργιο IP. Θα σας πρότεινα την Ρουμανία γιατί είναι η χώρα με το μεγαλύτερο bandwidth στην Ευρώπη και βρίσκεται πολύ κοντά. Μην προτιμάτε Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, και Βουλγαρία (χαμηλή απόδοση).

Ελπίζω να σας βοήθησα και ας ελπίσουμε ότι η Τζούλια δεν θα βγάλει άλλο DVD.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain