Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Πώς να αλλάξετε την επικεφαλίδα και το υποσέλιδο όταν εκτυπώνεται μια σελίδα από το Ιντερνέτ



Όταν εκτυπώνετε μία σελίδα από το Iντερνέτ χωρίς να έχετε τροποποιήσει τίποτα τότε θα εμφανιστούν σαν τίτλος ο τίτλος της σελίδας και ο αριθμός από τις συνολικές σελίδες που αποτελείται το άρθρο. Το υποσέλιδο θα περιλαμβάνει το url  της διεύθυνσης και την ημερομηνία σε μικρή γραμματοσειρά.

Εάν όμως εκτυπώνεται πολλές σελίδες τότε ενδεχομένως να θέλετε και άλλες πληροφορίες όπως την ώρα. Αν χρησιμοποιείτε έναν  εκτυπωτή σε δίκτυο τότε ίσως θα θέλατε να φαίνεται το όνομα σας στην επικεφαλίδα ή το υποσέλιδο. Σήμερα θα δούμε πως μπορείτε να κάνετε αυτές τις τροποποιήσεις  στους δύο κυριότερους browser Mozilla και Explorer.


Mozilla Firefox

Επιλέγετε Αρχείο και μετά Διαμόρφωση σελίδας θα ανοίξει το παρακάτω παράθυρο:




Στην καρτέλα Μορφή και επιλογές  σας επιτρέπει να κάνετε τις παρακάτω επιλογές 

Προσανατολισμός

Επιλέξτε Κατακόρυφο για τις πιο πολλές σελίδες στο ιντερνέτ
Επιλέξτε οριζόντια για πολύ φαρδιές σελίδες και εικόνες

Κλίμακα

Μικρύνετε το μέγεθος των αρχείων ώστε να χωράνε σε λιγότερες σελίδες. επιλέξτε την επιλογή Σμίκρυνση στο πλάτος της σελίδας για να προσαρμοστεί αυτόματα το πλάτος της σελίδας αυτόματα.

Επιλογές

Επιλέξτε την επιλογή Εκτύπωση παρασκηνίου για να αφήσετε το Mozilla να εκτυπώσει και τις εικόνες και τα χρώματα στο πίσω μέρος της οθόνης σε αντίθετη περίπτωση θα εμφανίζει λευκό από πίσω.

Στην επόμενη καρτέλα Περιθώρια και κεφαλίδες έχουμε τις παρακάτω επιλογές



Περιθώρια

Σε κάθε κουτάκι γράφεται το αριθμό που θέλετε να έχει απόσταση από τα άκρα της σελίδας

Κεφαλίδες και υποσέλιδο

Το πάνω μέρος είναι ότι εμφανίζεται στην επικεφαλίδα στην πάνω αριστερά γωνία,στο κέντρο και στην πάνω δεξιά γωνία και αντίστοιχα από κάτω είναι ότι θα εμφανίζεται στο υποσέλιδο στις ανάλογες θέσεις.

Πατώντας στο πτυσσόμενο μενού επιλέγετε μια  από τις επιλογές που θέλετε να εμφανίζεται ανάμεσα σε Κενό, τίτλος ,url,ημερομηνία και ώρα ,σελίδα #,σελίδα # από # και προσαρμοσμένο στο οποίο επιλέγεται εσείς τι κείμενο θέλετε να φαίνεται.

Όταν τελειώσετε με τις επιλογές σας πατάτε ΟΚ.

Internet Explorer 8


Παρόμοιες είναι και οι επιλογές στον Explorer.Για να τις  ανοίξετε βρείτε το εικονίδιο που μοιάζει με εκτυπωτή και πατήστε το. Στο μενού που θα ανοίξει πατήστε Διαμόρφωση σελίδας. Εάν δεν φαίνεται το εικονίδιο πατήστε Alt +F και μετά U. Θα σας ανοίξει το παρακάτω παράθυρο.



Στην καρτέλα Επιλογές χαρτιού επιλέγεται το μέγεθος του χαρτιού και αν θέλετε να εκτυπώσετε οριζόντια ή κατακόρυφα. Ακόμα αν θέλετε να εκτυπώσετε το φόντο  ή να γίνει αυτόματη προσαρμογή του κειμένου στη σελίδα.

Στην καρτέλα περιθώρια καθορίζεται τα περιθώρια που θέλετε.

Περνάμε στην κύρια καρτέλα Κεφαλίδες και Υποσέλιδα. Σε αυτή την καρτέλα υπάρχουν δύο στήλες η μία Κεφαλίδα και η άλλη Υποσέλιδο. Με τη σειρά που φαίνονται στη στήλη από πάνω προς τα κάτω η πρώτη επιλογή μπαίνει στην πάνω αριστερή γωνία η μεσαία στο κέντρο και η τελευταία πάνω δεξιά.
Οι  επιλογές που έχετε είναι λίγες παραπάνω από το Mozilla.

Κενό, τίτλος ,url,αριθμός σελίδας, αριθμός σελίδας από συνολικές σελίδες, σύνολο σελίδων, ημερομηνία σε σύντομη μορφή, ημερομηνίας σε πλήρη μορφή, ώρα, ώρα σε 24ωρη μορφή και προσαρμοσμένη στο οποίο επιλέγεται εσείς τι κείμενο θέλετε να φαίνεται.

Μπορείτε να προσθέσετε και κάποιο από τις παραπάνω επιλογές στο προσαρμοσμένο κείμενο πληκτρολογώντας κάποιες από τις παρακάτω εντολές σε bold
 
&w: Title
&u: URL
&p: Page number
Page &p of &P: Page number of total pages
&P: Total Pages
&d: Date in short format
&D: Date in long format
&t: Time
&T: Time in 24hr format
&&: Single ampersand

Πατάτε ΟK και είστε έτοιμοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain