Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Πως να ρυθμίσετε προεπιλεγμένα προγράμματα στα Windows 7 and Vista



Εάν εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα και ξαφνικά ανακαλύπτεται ότι μερικά αρχεία έχουν αλλάξει πρόγραμμα εκκίνησης, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση και να είναι ενοχλητικό.
Σήμερα θα σας δείξουμε πως να πάρετε τον έλεγχο των προγραμμάτων και των αρχείων που ανοίγουν. Έτσι μπορείτε να επιλέξετε ποίο πρόγραμμα θέλετε να ανοίξει συγκεκριμένο τύπο αρχείου.

Το πρόβλημα

Έστω ότι ακούτε τα αγαπημένα σας τραγούδια σας στο Windows Media Player και είστε ικανοποιημένοι. Αποφασίζετε όμως να εγκαταστήσετε το iTunes γιατί μόλις αγοράσετε ένα iPhone. Μετά την εγκατάσταση, ανακαλύψατε ότι τα εικονίδια των μουσικών κομματιών έχουν αλλάξει και ανοίγουν πια με το iTunes και όχι με το WMP. 



Κατά την διάρκεια της εγκατάστασης του iTunes μπορεί να αντιληφθήκατε ότι εγκαθίσταται το ίδιο ως ο προεπιλεγμένος player εκτός αν δεν κάνετε check την συγκεκριμένη επιλογή. Η κατάσταση αυτή μπορεί να συμβαίνει συχνά εάν έχετε πολλά διαφορετικά προγράμματα και πολλούς τύπους αρχείων. Χρησιμοποιήστε την δυνατότητα να ορίσετε τα προεπιλεγμένα προγράμματα των Windows 7 και Vista και να αποκτήσετε τον έλεγχο.

Ρύθμιση προεπιλεγμένων προγραμμάτων


Για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προεπιλεγμένα προγράμματα, κάντε κλικ στην έναρξη και κάντε κλικ στο κουμπί προεπιλεγμένα προγράμματα.




Κάντε κλικ Ρύθμιση προεπιλεγμένων προγραμμάτων.


Μεταβείτε μέσω κάθε προγράμματος και αποφασίστε αν θέλετε να το ορίσετε ως προεπιλογή για το άνοιγμα όλων αρχείων που υποστηρίζει.



Ή μπορείτε να επιλέξετε ποιους τύπους αρχείων να συσχετίσετε  με κάθε πρόγραμμα. Όπως σε αυτό το παράδειγμα επιλέγουμε το Foobar2000 ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα για ορισμένους μόνο τύπους αρχείων ήχου ενώ το VLC και το WMP ανοίγουν άλλους.



Επίσης, μπορείτε να μεταβείτε και να συσχετίσετε τύπους αρχείων με τα διάφορα προγράμματα, όπως σε αυτό το παράδειγμα το VLC ανοίγει αρχεία WMV και θέλετε να το αλλάξετε σε Windows Media Player. Μπορείτε να επισημάνετε τον τύπο αρχείου και κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή προγράμματος ή απλά διπλό κλικ σε αυτό.




Παρατηρήστε ότι το πλαίσιο χρήση ως επιλεγμένο πρόγραμμα για το άνοιγμα αυτού του είδους αρχείων έχει γίνει check  και απενεργοποιείστε το επειδή θα οριστεί ως προεπιλεγμένα προγράμματα και θα ανοίγετε πάντα μ’ αυτό. 




Εάν κάνετε δεξιό κλικ σε ένα αρχείο και μεταβείτε στο άνοιγμα με….


Το πλαίσιο δεν είναι γκριζαρισμένος και μπορείτε να αποφασίσετε εάν αυτός ο τύπος του αρχείου θα ανοίγει  πάντα με αυτό το πρόγραμμα ή όχι.




Στην Ρύθμισή προεπιλεγμένων προγραμμάτων  μπορείτε επίσης να αλλάξετε τις ρυθμίσεις Αυτόματης αναπαραγωγής (Autoplay) για κάθε συσκευή που εισάγετε στο σύστημα όπως ένας σκληρός δίσκος. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε τα DVDs να ανοίγουν πάντα στο Media Player και μουσικά CDs, να σας ζητείται κάθε φορά να επιλέξετε εσείς το πρόγραμμα εκκίνησης. Μπορείτε επίσης και να απενεργοποιήσετε από την αυτόματη αναπαραγωγή για όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και συσκευές.




Αν έχετε ορίσει να σας ζητείται πάντα τι πρόγραμμα να γίνει η εκκίνηση του DVD …Η αυτόματη αναπαραγωγή ανοίγει και μπορείτε να επιλέξετε να το ανοίξετε με ό, τι επιθυμείτε. Μπορείτε να έχετε επίσης πρόσβαση στην παραπάνω ρύθμιση κάνοντας κλικ στο κουμπί Προβολή περισσότερων επίλογων  της αυτόματης αναπαραγωγής στον πίνακα ελέγχου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain