Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ποια είναι η διαφορά ενός 32-bit και ενος 64-bit Windows 7


Αν αγοράσετε έναν καινούργιο υπολογιστή ή αναβαθμίσετε έναν παλιό θα βρεθείτε αντιμέτωποι με την ονομασία "64-bit" και θα αναρωτηθείτε τι σήμαινε. Στο άρθρο αυτό θα σας εξηγήσουμε τι είναι τα Windows 7 64-bit και γιατί πρέπει να τα επιλέξετε.

Τα Windows 7 έχουν αυξήσει κατακόρυφα την δημοτικότητα των 64-bit υπολογιστών στους οικιακούς χρήστες, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι ακριβώς σημαίνει (και μπορεί να μην έχουν συνειδητοποιούν ότι τα χρησιμοποιούν). Θα σας παραθέσουμε την ιστορία των 32-bit και 64-bit, αν μπορείτε να τα εγκαταστήσετε στον υπολογιστής σας, και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες της χρησιμοποιώντας ένα περιβάλλον Windows 64-bit.

 Μια σύντομη ιστορία του 64-bit Computing


Πριν ξεκινήσουμε με τα ιστορικά στοιχεία, ας πούμε τα βασικά. Τι σημαίνει 64-bit; H XX-bit μορφή αναφέρεται το πλάτος του μητρώο της CPU.
Το μητρώο είναι ένας μικρού μεγέθους χώρος αποθήκευσης που χρησιμοποιείται από τη CPU, όπου διατηρούνται τα δεδομένα που χρειάζεται για να είναι πιο γρήγορος ο υπολογιστής. Η ονομασία bit αναφέρεται το πλάτος του μητρώου, έτσι ένα μητρώο 64-bit μπορεί να χωρέσει περισσότερα δεδομένα από το μητρώο 32-bit που με τη σειρά κατέχει περισσότερο χώρο από τα μητρώα 16-bit και 8 bit. Πιο άφθονος χώρος στο μητρώο συστήματος της CPU, σε όρους χρήσης της μνήμης του συστήματος. 
Μία CPU με ένα μητρώο 32-bit, για παράδειγμα, έχει ανώτατο όριο 232 διευθύνσεις στο μητρώο και έτσι περιορίζεται στην πρόσβαση σε 4 GB μνήμης RAM. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια ποσότητα μνήμης RAM, αλλά είναι ένα μάλλον μικρό όριο για τους σύγχρονους υπολογιστές.

Παρόλο που μπορεί να νομίζεται ότι το 64-bit computing είναι μια νέα εξέλιξη των τομέα των υπολογιστών, στην πραγματικότητα έχει ιστορία δεκαετιών. Ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποιησε αρχιτεκτονική 64-bit ήταν το Cray UNICOS, το 1985. Οι 64-bit υπολογιστές, θα παραμείνουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των σούπερ υπολογιστών και μεγάλων servers για τα επόμενα 15 περίπου χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτή οι καταναλωτές είχαν γνωρίσει συστήματα βασισμένα στα 64-bit συστήματα, αλλά χωρίς οι περισσότεροι να το ξέρουν. Το Nintendo 64 και το Playstation 2, είχαν 64-bit επεξεργαστές 5 χρόνια πριν την κυκλοφορία των επεξεργαστών και λειτουργικών συστημάτων 64-bit.

Η σύγχυση των καταναλωτών για το τι σημαίνει το 64-bit γι’ αυτούς και η κακή υποστήριξη προγράμματος οδήγησης παρεμπόδισαν την ανάπτυξη των 64-bit προσωπικών υπολογιστών κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000. Το 2001 η Microsoft κυκλοφόρησε το Windows XP έκδοση 64-bit και απευθυνόταν σ’ αυτούς που θελαν να ασχοληθούν με ένα λειτουργικό σύστημα που είχε εξαιρετικά περιορισμένη η υποστήριξη του οδηγών (drivers) και πολλά προβλήματα, για τους παραπάνω λόγους δεν υιοθετήθηκε ευρέως. Την επόμενη χρονιά το OS X Panther και τα Linux άρχισαν να υποστηρίζει 64-bit CPU. Το Mac OS X δεν μπορούσε να υποστηρίξει πλήρως το 64-bit για άλλα πέντε χρόνια ως την κυκλοφορία του OS X Leopard. Τα Windows υποστήριξαν τα 64-bit στα Windows Vista, αλλά και πάλι, δεν είχαν υιοθετηθεί ευρέως. Με την κυκλοφορία των Windows 7, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν υπέρ της πληροφορικής 64-bit και πολλοί υπολογιστές πια διαθέτουν Windows 7 64-bit.

Έχει ο υπολογιστής σας συμβατότητα με τα 64-bit;


Είτε χρησιμοποιείται τα Windows XP και σχεδιάζεται να αναβαθμίζεται σε Windows 7 ή είστε περίεργοι αν ο υπολογιστής σας που τρέχει Windows 7 32-bit μπορεί να αντέξει την αναβάθμιση σε Windows 7 64-bit, υπάρχουν μερικοί χρήσιμοι τρόποι για να ελέγξετε την συμβατότητα.

Μπορείτε να ελέγξετε την έκδοση της εγκατάστασης των Windows σας για να δείτε εάν τρέχετε ήδη λειτουργικό σύστημα 64-bit. Στα Windows Vista και στα Windows 7 το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι δεξί κλικ στον υπολογιστή στο μενού Έναρξης και κάντε δεξί κλικ στην επιλογή Ιδιότητες. Αυτό θα σας πάει στο μενού “Ιδιότητες συστήματος” και να θα σας δείξει, τον τύπο του λειτουργικού σας συστήματος 32-bit ή 64-bit.

Εάν εκτελείτε τα Windows XP, μπορείτε να ελέγξετε με παρόμοιο τρόπο, αλλά οι πιθανότητες τα Windows XP σας να είναι 64-bit είναι εξαιρετικά μικρές. Το σημαντικότερο βήμα που μπορείτε να κάνετε με ένα μηχάνημα XP (ή τα Windows Vista / 7 υπολογιστή που τρέχουν την έκδοση 32-bit) είναι να δοκιμάσετε τον επεξεργαστή σας και να δείτε αν είναι ακόμα δυνατό να κάνετε αναβάθμιση σε μια 64-bit έκδοση των Windows.

 
Για να δοκιμάσετε το σύστημα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή SecurAble. Όπως φαίνεται στο παραπάνω screenshot παραπάνω, το SecurAble κάνει τρείς δοκιμές. Πρώτον, δοκιμάζει τον επεξεργαστή σας για να διαπιστώσετε αν είναι 64-bit. Δεύτερον, ελέγχει αν το chip υποστηρίζει D.E.P (μια τεχνολογία ασφάλειας σχεδιασμένη για την προστασία των υπολογιστών από το ελεγχόμενες επιθέσεις). Τέλος, ελέγχει εάν το hardware του υπολογιστή σας μπορεί να υποστηρίξει τα Windows 7. Εάν είστε περίεργοι μπορείτε να κάνετε κλικ σε ένα από αυτά τα αποτελέσματα σε ασφαλιζόμενα για να πάρετε μια πιο λεπτομερή στοιχεία. 

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα του 64-bit Computing



Έχετε διαβάσει λίγο για την ιστορία του 64-bit Computing και ελέγξατε το σύστημα σας και μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 7 64-bit. Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της μετάβαση σε ένα λειτουργικό σύστημα 64-bit;

Ακολουθούν μερικά από τα οφέλη των συστημάτων 64-bit:

  •  Μπορείτε να αυξήσετε την μνήμη RAM. Πόσο περισσότερο; Οι 32-bit εκδόσεις των Windows περιορίζονται στα 4096MB (ή 4GB) μνήμης RAM. Οι 64-bit εκδόσεις είναι θεωρητικά σε θέση να υποστηρίζει λίγο πάνω από 17 δισεκατομμύρια GBs RAM χάρις στο ευρύχωρο σύστημα μητρώου που μιλήσαμε νωρίτερα. Ρεαλιστικά, είναι η έκδοση Home των Windows 7 64-bit είναι περιορισμένη στα 16GB RAM και οι εκδόσεις Professional και Ultimate μπορούν υποστηρίξουν μέχρι 192GB RAM.

  •  Θα δείτε αύξηση της αποδοτικότητας. Όχι μόνο μπορείτε να εγκαταστήσετε περισσότερη μνήμη RAM στον υπολογιστή σας (tips: όσο η μητρική σας μπορεί να υποστηρίξει) θα βρείτε επίσης και πιο αποτελεσματική χρήση της εν λόγω RAM. Λόγω της φύσης του συστήματος διεύθυνσης 64-bit στο μητρώο και το πώς τα Windows 64-bit διαχειρίζονται την μνήμη απαιτείται λιγότερη μνήμη του συστήματός σας για δευτερεύοντα συστήματα (όπως η κάρτα γραφικών σας).
  • Ο υπολογιστής σας θα είναι σε θέση να διατεθεί περισσότερο εικονική μνήμη ανά διαδικασία. Σύμφωνα με το 32-bit αρχιτεκτονική των Windows περιορίζεται στην ανάθεση 2GB μνήμης σε μια εφαρμογή. Σύγχρονα παιχνίδια, βίντεο και εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών απαιτούν μεγάλα κομμάτια μνήμης. Σύμφωνα με το 64-bit συστήματα αυτά μπορούν να έχουν μέχρι 8TB της εικονικής μνήμης. Αυτό είναι περισσότερο από αρκετό για βαριά προγράμματα όπως το Photoshop.
  • Θα απολαύσετε προηγμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Τα Windows 64-bit με ένα σύγχρονο επεξεργαστή 64-bit διαθέτουν πρόσθετη προστασία που δεν είναι διαθέσιμη στους χρήστες 32-bit.


Όλα μπορεί να ακούγονται υπέροχα, αλλά υπάρχουν και ορισμένες ελλείψεις. Θετικό είναι ότι με την πάροδο του χρόνου αυτές μειώνονται.


  • Δεν μπορείτε να βρείτε 64-bit προγράμματα οδήγησης για κρίσιμες συσκευές ενός παλιού συστήματος.  Ευτυχώς οι εταιρείες κατασκευής υπολογιστών υποστηρίζουν όλο και περισσότερο 64-bit λειτουργικά συστήματα Δυστυχώς όμως θα είναι δύσκολα να βρείτε drivers για παλαιότερες συσκευές.


  • Η μητρική δεν υποστηρίζει περισσότερο από 4GB μνήμης RAM. Αν και είναι σπάνιο δεν είναι ανήκουστο να έχουμε μια μητρική που θα υποστηρίξει ένα πρώιμο επεξεργαστή 64-bit, αλλά δεν υποστηρίζει περισσότερο από 4GB μνήμης RAM. Σε αυτή την περίπτωση θα έχετε ακόμα μερικά από τα οφέλη ενός επεξεργαστή 64-bit, αλλά δεν θα πάρετε το όφελος: την πρόσβαση σε περισσότερη μνήμη.


  • Ζητήματα λογισμικού. Ορισμένα προγράμματα δυστυχώς δεν υποστηρίζουν 64-bit συστήματα. Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις των Windows, τα Windows 7 64-bit δεν έχει καμία υποστήριξη σε όλες τις 16-bit εφαρμογές. Να ξέρετε και το εξής μπορεί βασικές εφαρμογές όπως το Firefox να είναι διαθέσιμες σε 64-bit αλλά τα plugins (add-on) δεν είναι.


1 σχόλιο:

jackpot babes είπε...

very good article . thank you very much

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain