Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πώς να πλοηγηθείτε στο Ιντερνέτ με ασφάλεια




Θέλετε ένα εργαλείο που να σας λέει αυτόματα αν ένα site είναι αξιόπιστο και ασφαλές; Τότε αυτό που ψάχνετε είναι το WOT( Web of Trust). Ένα πρόσθετο για κάθε φυλλομετρητή (browser) το οποίο εμφανίζει ένα κυκλικό σύμβολο δίπλα σε κάθε site με χρωματισμό ανάλογα με την αξιολόγηση του πράσινο πορτοκάλι και κόκκινο. Πως όμως λειτουργεί και αν είναι αξιόπιστο θα δούμε παρακάτω.

Ενδεικτικά θα το δοκιμάσουμε σε Mozilla Firefox.Κατεβάζετε το πρόσθετο από εδώ. Αφού τα κατεβάσετε και αποδεχτείτε τους όρους χρήσης και εγκατασταθεί θα πρέπει να κάνετε επανεκκίνηση των Firefox.
Μόλις ξεκινήσει το Firefox θα δείτε το παρακάτω παράθυρο και θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τον βαθμό ασφάλειας που θέλετε. Σας προτείνει το βασικό  (Basic) αλλά μπορείτε να επιλέξετε το βασικό ή αν είστε γονιός το Parental control το οποίο μπλοκάρει τα site που είναι ακατάλληλα για παιδιά ή δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα.


Τέλος θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο όπου θα σας ζητηθεί να δώσετε ένα ψευδώνυμο ένα κωδικό email προκειμένου να έχετε πρόσβαση σε όλες τις δυνατότητες του προγράμματος ανάμεσα τους και να βαθμολογείτε site! που είναι το βασικό στοιχείο του προγράμματος. Σε περίπτωση που δεν θέλετε πατάτε το κόκκινο Χ στην πάνω δεξιά γωνία του παραθύρου και απλά θα έχετε το υπόλοιπο πρόγραμμα χωρίς την δυνατότητα αξιολόγησης.


Μόλις ολοκληρώσετε και αυτό το βήμα θα σας εμφανιστούν οι κανόνες βαθμολόγησης. Βαθμολογείτε το κάθε site σε τέσσερις κατηγορίες Trustworthness (Εμπιστοσύνη), Vendor Reliability (υπευθυνότητα πωλητή) για ιστοσελίδες που ασχολούνται με αγορές και πωλήσεις, Privacy (Εχεμύθεια) και Child Safety (Ασφάλεια Παιδιών).Τα ανθρωπάκια δίπλα υποδηλώνουν τον αριθμό των ατόμων που έχουν αξιολογήσει το site. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το σχόλιο σας. Όσο πιο πολλά site αξιολογείτε έχετε ένα σκορ δραστηριότητας που ανεβαίνει.


Η αξιολόγηση που δίνετε είναι με βάση μια χρωματιστή μπάρα στην οποία αφήνετε το ποντίκι στο σημείο που πιστεύετε ότι αξιολογεί καλύτερα το συγκεκριμένο site και πατάτε κλικ μια φορά. Παρακάτω ακολουθεί η κλίμακα που χρησιμοποιείτε. Για να εισάγετε την βαθμολογία σας ενώ είστε σε ένα site μπορείτε να πατήσετε στο κυκλο που βρίσκεται αριστερά από την μπάρα διευθύνσεων και σας ενημερώνει και για την μέχρι εκέινη την ώρα βαθμολόγηση του site.


Και επειδή είμαστε Έλληνες και ζούμε και σε δύσκολες εποχές θα ρωτήσει κάποιος και λογικά αν είναι αξιόπιστο! Εδώ δυστυχώς-ευτυχώς μπαίνει η υποκειμενικότητα του καθενός. Και μιας και είμαστε δημοκρατικό έθνος ο καθένας έχει δικαίωμα της άποψης του. Θα μου πείτε βέβαια πως αν θέλει κάποιος να σε βλάψει μπορεί να πει σε μερικά άτομα να σε καταψηφίσουν. Για αυτό δεν παρουσιάσαμε νωρίτερα το πρόγραμμα όμως!
Έχοντας μέχρι στιγμής παραπάνω από  κοντά στις 20 εκατομμύρια λήψεις μόνο,συνολικά 31 εκατομμύρια site αξιολογημένα και περίπου 200000 αξιολογήσεις την εβδομάδα η κοινότητα του WOT  είναι τεράστια και όλο μεγαλώνει.  Με τόσα άτομα θα έχετε και αρνητικές και θετικές εντυπώσεις αν διαθέτετε ιστοσελίδα ή μπλοκ αλλά η αλήθεια θα φανεί   όσο και αν θέλουν να σας βλάψουν.
Υπάρχουν εκδόσεις και για Internet Explorer 6.0 και μετά (για 32 bit),για Opera 11 και μετά, για Safari 5 και μετά αλλά και για Google Chrome 4 και μεταγενέστερα.
Σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και χαρούμενο Πάσχα! Θα είμαστε μαζί σας πάλι από την Τρίτη του Πάσχα.


     




Χαμηλότεροι ναύλοι +/- 3 ημερών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain