Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Πώς να αυξήσετε την ταχύτητα της ασύρματης σύνδεσης σας (Wi-Fi connection)




Οι ασύρματες συνδέσεις  διαδίδονται όλο και περισσότερα τα τελευταία  χρόνια και στην Ελλάδα και χρησιμοποιούνται όχι μόνο από οικιακούς χρήστες ,οι οποίοι θέλουν να έχουν πρόσβαση σε όλο το σπίτι τους, αλλά και από εταιρίες οι οποίες θέλουν να διασύνδεουν τους υπολογιστές στα γραφεία τους γλιτώνοντας κόστος. Δυστυχώς όμως λόγω του μέσου μεταφοράς του σήματος (αέρας) χάνεται ένα μεγάλο μέρος και έτσι μειώνεται η ταχύτητα της σύνδεσης μας. Σήμερα θα δούμε  πως μπορούμε να περιορίσουμε την απώλεια ταχύτητας και να την βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.


Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ταχύτητα της ασύρματης σύνδεσης είναι η επιλογή του κατάλληλου φυσικού στρώματος Physical (PHY) Layer (π.χ. 802.11a, 802.11b ή 802.11g). Το 802.11a προσφέρει την υψηλότερη χωρητικότητα στα 54 Mbps για κάθε ένα από τα 12(μέγιστο) μη επικαλυπτόμενα κανάλια. Το 802.11b παρέχει ρυθμούς δεδομένων στα 11 Mbps  με μόνο τρία μη επικαλυπτόμενα κανάλια. Το 802.11g επεκτείνει τα δίκτυα της μορφής 802.11b ώστε να λειτουργούν με χωρητικότητα 54 Mbps αλλά ο περιορισμός σε τρία μη επικαλυπτόμενα κανάλια ακόμα θα ισχύει. Ανάλογα με τις ανάγκες αι το χώρο σας επιλέγεται την μορφή του PHY που χρειάζεστε. Εάν θέλετε την μέγιστη απόδοση τότε το 802.11a είναι αυτό που χρειάζεστε.

Μια άλλη παράμετρος που δεν θα είχατε φανταστεί και όμως επηρεάζει το ασύρματο Ιντερνέτ είναι άλλες ασύρματες συσκευές που λειτουργούν στα 2,4 Ghz. Τέτοιο παράδειγμα είναι το ασύρματο τηλέφωνο. Καλό θα ήταν να το αντικαταστήσετε είτε με 900 Mhz ή με 5,8 Ghz ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτά τα τηλέφωνα και άλλα ασύρματα δίκτυα μπορούν να παρεμβληθούν σημαντικά και να μειώσουν το σήμα ενός ασύρματου δικτύου 802.11b. Αυτές οι εξωτερικές πηγές ενέργειας ραδιοσυχνοτήτων στην συχνότητα των 2,4 Ghz μπλοκάρουν περιοδικά τους χρήστες και τα σημεία πρόσβασης από το να έχουν επικοινωνία με το μέσο μεταφοράς του σήματος δηλαδή τον αέρα. Οπότε θα πρέπει να περιορίσετε σημαντικά ότι παρεμβολές μπορείτε από άλλες συχνότητες για να βελτιώσετε το σήμα σας.



Ο ορισμός του κατάλληλου σημείου πρόσβασης είναι ένα ακόμα σημαντικό θέμα που πρέπει να προσέξετε. Τα πρότυπα 802.11b καθορίζουν 14 κανάλια (11 στις ΗΠΑ) που επικαλύπτονται αρκετά, αφήνοντας μόνο τρία κανάλια που δεν επικαλύπτονται το ένα με το άλλο. Για τα σημεία πρόσβασης που το ένα είναι μέσα στο εύρος του άλλου ορίστε τα σε διαφορετικά κανάλια (συνήθως το 1,6 και το 11) για να αποφύγετε την σύγκρουση των συχνοτήτων τους. Θα αναφερθούμε διεξοδικά σε επόμενο άρθρο πως μπορείτε να επιλέξετε το καλύτερο σημείο πρόσβασης μιας και απαιτεί χρόνο.  Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε την δυνατότητα για αυτόματη επιλογή καναλιού που μερικά σημεία πρόσβασης προσφέρουν. Όσοι χρησιμοποιείτε το πρότυπο 802.11a δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα γιατί ορίζει προκαθορισμένα ξεχωριστά μη επικαλυπτόμενα κανάλια.

Η απόσταση από την πηγή του σήματος και το δέκτη είναι ένας ακόμα παράγοντας. Φροντίστε να μην είστε σε μεγάλη απόσταση γιατί τόσο μειώνεται η ισχύς του σήματος. Για παράδειγμα μπορεί ένας χρήστης ενός προτύπου 802.11 b να πιάνει λογικά 11Mbps ταχύτητα αλλά λόγω της απόστασης να πιάνει μόνο 2 Mbps.Ακόμα καλό θα ήταν να έχετε router και προσαρμογέα δικτύου (network adapter) από την ίδια εταιρεία μιας και συνήθως υπάρχει μια λειτουργία turbo που βελτιώνει την ταχύτητα, παράλληλα είναι πιο εύκολο στην συνολική ρύθμιση.



Το μέρος όπου θα τοποθετήσετε το  router σας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμπόδια κοντά του η αντικείμενα που να εμποδίζουν το σήμα ή ακόμα και καθρέπτες που αντανακλούν το σήμα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι σε πολύ ψηλό σημείο ένα με δύο μέτρα από το έδαφος είναι καλό ύψος αλλά γενικά ισχύει όσο πιο κοντά είστε στη πηγή τόσο καλύτερα.

Να αναβαθμίζετε τους οδηγούς του ασύρματου προσαρμογέα δικτύου σας αν και όσοι έχετε την λειτουργία Microsoft update ενεργή υποτίθεται ότι θα σας ειδοποιεί. Καλό θα ήταν να μπαίνετε στο site της εταιρείας και να το ελέγχετε μόνοι σας. Συνήθως εισάγουν  ένα χαρακτηριστικό  ή αυξάνουν την σταθερότητα και την ασφάλεια αλλά μερικές φορές βελτιώνουν και την απόδοση. Το ίδιο  να κάνετε και με το firmware του router σας  που συνήθως γίνεται αυτόματα όταν αναβαθμίζετε το λογισμικό του.



Αν δεν σας φτάνουν όλα τα παραπάνω τότε μπορείτε να πάρετε μια κεραία για το laptop σας για καλύτερη λήψη. Πιο συγκεκριμένα για το πρότυπο 802.11g  καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε μια κεραία τύπου MIMO (multiple-input and multiple-output) που επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες σε μεγαλύτερες αποστάσεις μιας και λειτουργεί ταυτόχρονα σαν πομπός και δέκτης. Ακόμα αποφύγετε να τοποθετείτε την κεραία οριζόντια αλλά να προτιμάται κάθετα.



Οι κεραίες του router τώρα είναι συνήθως χαμηλής ενέργειας και στέλνουν το σήμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορείτε να αγοράσετε μια πιο ισχυρή κεραία και ανάλογα με το που έχετε τοποθετημένο το router μπορεί να μην χρειάζεται να εστιάζετε προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μόνο προς μια(αν έχει τοίχο από την μια μεριά για παράδειγμα).

Τέλος αν δεν θέλετε να χρησιμοποιείτε το Ιντερνέτ σε ένα δωμάτιο μόνο ή σε ένα μικρό διαμέρισμα, όπου τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το πρότυπο 802.11a, θα ήταν προτιμότερο να αναβαθμίσετε το πρότυπο της συσκευής σας από 802.11a ή  802.11b σε 802.11g το οποίο είναι πιο γρήγορο και συμβατό και με 802.11b  συσκευές.


4 σχόλια:

Mona Trixa είπε...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, αλλά όσον αφορά το πρότυπο 802.11n τι γίνεται; Πλέον δεν είναι σε μορφή draft, το βρίσκουμε σε κάθε συσκευή και κάποιες εκδόσεις υποστηρίζουν (με 2 ή 3 κεραίες) έως 300 Mbps.
Θεωρητική μέγιστη ταχύτητα βέβαια, αλλά και πάλι προφανώς καλύτερη από .11a ή .11g. Αυτό όμως που αγνοούσα είναι αυτό για αλληλοκαλυπτόμενα κανάλια. Το n υιοθέτησε τις αρετές του a ως προς αυτό ή κληρονόμησε τον περιορισμό των b και g;;

technews είπε...

Λογω της περιπλοκότητας του νέου πρότυπου και επειδή είναι ακόμα σχετικά καινούργιο, από ότι κατάλαβα από την έρευνα που έκανα δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο τρόπο που αλληλοκαλύποτνται τα κανάλια του. Ένας από τους κύριους σκοπούς αυτού του προτύπου είναι η προς τα πίσω συμβατότητα με τα πρότυπα 802.11g και 802.11b.Οπότε σε συτή την λειτουργία υιοθετεί τους περιορισμούς αυτών των προτύπων. Όμως είναι φτιαγμένο για να δουλεύει σε τρεις λειτουργίες

Legacy mode
Mixed mode
Green field mode.

Για να μην σε κουράσω και επειδή από οτι βλέπω είσαι γνώστης έχει ένα πολύ καλό tutorial πάνω στο θέμα σου δίνω το Link αν θέλεις να το μελετήσεις.

http://www.eetimes.com/design/microwave-rf-design/4012673/Tutorial-on-802-11n-PHY-layer

Ανώνυμος είπε...

απο θέμα ακτινοβολίας δεν αναφέρεις, αυξάνοντας το σήμα μήπως τσουρουφλίζουμε τον εαυτό μας από ακτίνες;;

technews είπε...

Σου παραθέτω ένα κομμάτι μίας έρευνας πάνω στην ερώτηση σου που είναι ενδιαφέρουσα.

¨ολη η έρευνα βρίσκεται εδώ http://www.arnet.gr/images/stories/pdfs/asfaleia_wifi_pp.pdf

"Το εύρος των 2,4 GHz είναι η συχνότητα την οποία χρησιμοποιούμε στις ασύρματες επικοινωνίες και αποτελούν μικροκύματα. Ανήκουν στην κατηγορία των μη ιονίζουσων ακτινοβολιών. Δηλαδή αντίθετα με τις ακτίνες Χ (χρησιμοποιούνται κυρίως για ακτινογραφίες) και το πλουτώνιο, δεν προκαλούν αλλαγές στο DNA άρα είναι αδύνατο να πάθεις οποιαδήποτε αρρώστια μπορεί να προκαλέσει η μετάλλαξη του DNA από αυτές."

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain