Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Πώς να δημιουργήσετε μια διάταξη σκληρών δίσκων RAID με λογισμικό των Windows 7



Αντί να έχετε ένα σωρό από σκληρούς δίσκους εγκατεστημένους στον υπολογιστή σας και να χρησιμοποιείτε μόνο έναν από αυτούς μπορείτε να τους ενώσετε σε ένα μεγάλο σκληρό δίσκο. Τα Windows 7 σας δίνουν αυτή την δυνατότητα και είναι δωρεάν. Για να το πραγματοποιήσετε θα δημιουργήσετε μια συστοιχία RAID.Τι είναι όμως αυτό;

Το Redundant Arrays of Inexpensive Disks (RAID)  βελτιώνει την απόδοση και την αξιοπιστία αποθηκεύοντας δεδομένα σε πολλούς φυσικούς οδηγούς. Η αξιοπιστία βελτιώνεται μέσω του πλεονασμού της πληροφορίας και η απόδοση βελτιώνεται από το γεγονός, ότι πολλοί οδηγοί είναι διαθέσιμοι για χρήση. Υπάρχουν πολλά επίπεδα RAID τα πιο γνωστά που χρησιμοποιούνται είναι το RAID 0 (Παραλληλισμός χωρίς ισοτιμία) και RAID 5 (Παραλληλισμός με ισοτιμία).



Πρώτο βήμα είναι να δημιουργήσετε ένα αντίγραφο των δεδομένων που έχετε στους δίσκους σας ώστε να είναι ασφαλή τα δεδομένα. Δεν απαιτείτε να κάνετε format κανένα από τους δίσκους σας οπότε συνεχίζουμε.

Πατήστε το κουμπί ¨Έναρξη στην αρχική οθόνη κάτω αριστερά και στην επιλογή Υπολογιστή πατήστε δεξί κλικ και στην συνέχεια Διαχείριση. Θα σας ανοίξει το παράθυρο Διαχείρισης Υπολογιστή. Από το αριστερό μενού επιλέξτε Διαχείριση δίσκων.

Επιλέξτε τους δίσκους που θα χρησιμοποιήσετε πατήστε δεξί κλικ πάνω τους και στην συνέχεια Διαγραφή τόμου. Όταν τους σβήσετε θα μετακινηθεί η χωρητικότητα τους στο κάτω μέρος του παραθύρου με μια μαύρη γραμμή από πάνω και θα είναι κατηγοριοποιημένα ως Δεν έχει εκχωρηθεί.

Στα Windows δεν υπάρχει η κλασσική ονομασία των συστοιχιών RAID 0,1,2,5 αλλά spanned (διευρυμένος),stripped (διαγραμμισμένος) και  mirrored (κατοπτρισμένος). Υπάρχει και η συστοιχία RAID 5 αλλά δεν την έχουν όλοι σαν επιλογή λόγω θεμάτων αδειοδότησης.

Ένας διευρυμένος δίσκος (spanned) θα δημιουργήσει ένα ενιαίο χώρισμα όπου θα συμπεριλαμβάνει όλους τους δίσκους ενώ στο διαγραμμισμένο (stripped) θα προσπαθήσει να κάνει ένα διαμοιρασμό των αρχείων σε πολλαπλούς δίσκους σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ανάγνωση και την εγγραφή δεδομένων. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να δημιουργείτε εσείς μόνοι σας backup για τα δεδομένα σας.

Μια κατοπτρισμένη συστοιχία (mirrored) δημιουργεί κάποιο πλεονασμό στο δίσκο ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν κάποια αρχεία ισότητας (parity)  για να γίνεται back up των δεδομένων αλλά με αυτό το τρόπο χάνετε σε χώρο.

Στην συνέχεια πατάτε δεξί κλικ πάνω στο πρώτο δίσκο και επιλέγετε την μορφή συστοιχίας που θέλετε. Θα σας ανοίξει έναν οδηγό στην συνέχεια .Πατήστε επόμενο και στην συνέχεια επιλέξτε ποιους δίσκους θέλετε να συμπεριλάβεται και πατήστε Προσθήκη.

Ονομάστε την συστοιχία με όποιο γράμμα θέλετε και κάντε μια γρήγορη μορφοποίηση των δίσκων.
Το τελικό βήμα είναι μια επισκόπηση πριν ρυθμίσεων σας για να ξέρετε τι έχετε κάνει πριν την τελική μορφοποίηση.


Επίσης θα εμφανιστεί ένα μήνυμα που θα σας λέει ότι πλέον οι δίσκοι σα θα μετασχηματιστούν από ένα λογικό όγκο δεδομένων σε ένα δυναμικό.



Ο νέος δίσκος θα εμφανίζετε στον Υπολογιστή σαν κανονικός δίσκος με νέα χωρητικότητα το σύνολο όλων των δίσκων.


Τι κερδίζετε με το RAID

1. Μπορείτε, οτιδήποτε αποθηκεύετε στον έναν σκληρό δίσκο, να φυλάσσεται αυτόματα και στον άλλον (χωρίς να κάνετε ούτε καν copy-paste, γίνεται αυτόματα).
2. Μπορείτε να κάνετε το σύστημά σας να πετάει από θέμα ταχύτητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain