Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

4 τρόποι για να προστατέψετε το Mac σας από αδιάκριτα βλέμματα

Σίγουρα πολλοί από εσάς, ενώ χρησιμοποιούσατε το Mac σας, χρειάστηκε για κάποιο λόγο να σηκωθείτε από τη θέση σας, και όταν επιστρέψατε είχε επέμβει κάποιος στον υπολογιστή σας, με αποτελέσματα πολλές φορές δυσάρεστα για εσάς (όπως π.χ. απώλεια δεδομένων). Αυτό που όλοι χρειαζόμαστε είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να κλειδώνει ο Mac όταν εσείς απομακρύνεστε από αυτόν. Στο παρόν άρθρο παρουσιάζονται 4 τρόποι για να γίνει αυτό, από τους οποίους κανένας δεν είναι απολύτως προφανής, και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι χρήστες Mac δεν ξέρουν όλες αυτές τις διαθέσιμες επιλογές τους.
Αρχικά, πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παρακάτω μεθόδους, σιγουρευτείτε ότι ο λογαριασμός σας είναι κλειδωμένος με κάποιο κωδικό και ότι ο Mac σας τον ζητάει κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το λογαριασμό. Για να βάλετε κωδικό πρόσβασης, πηγαίνετε στο Users & Groups pane του System Preferences και κλικάρετε στο κουμπί Change Password κάτω από το λογαριασμό χρήστη σας. Μετά, πάτε στο Security & Privacy pane και ενεργοποιήστε το “Require password after sleep or screen saver begins”, βάζοντας τις προτιμήσεις σας.

1. Login window 

Μπορείτε να εμφανίσετε το Login Window κάνοντας απλά δύο κλικ κάθε φορά που πρόκειται να απομακρυνθείτε από την οθόνη του Mac σας, αλλά πρέπει πρώτα να το ρυθμίσετε. Από το Launch System Preferences, πηγαίνετε στο Users & Groups pane και κλικάρετε στο εικονίδιο κλειδώματος στην κάτω αριστερή γωνία αν είναι κλειδωμένο. Εφόσον το ξεκλειδώσετε, πηγαίνετε στο  Login Options και ενεργοποιήστε το μενού “Show fast user switching”.
Τώρα θα πρέπει να βλέπετε το όνομά σας σε ένα εικονίδιο, κοντά στη δεξιά άκρη της μπάρας του μενού σας. Κλικάρετε σε αυτό για να εμφανιστεί το μενού στα δεξιά και μετά κάνετε κλικ στο παράθυρο σύνδεσης για να κλειδώσετε το Mac σας. Τώρα, αν κάποιος θελήσει να επέμβει στο Mac σας, θα του ζητηθεί να εισάγει τον κωδικό πρόσβασής σας.

2. Screensaver

Το συντομότερο δυνατό διάστημα που μπορεί να εμφανιστεί το screensaver σε ένα Mac είναι τα τρία λεπτά. Πολλές φορές όμως αυτό μπορεί να αρκετά μεγάλο διάστημα έτσι ώστε κάποιος να προλάβει να χρησιμοποιήσει το Mac σας. Επίσης, αυτό μπορεί να είναι και ενοχλητικό, μιας και μπορεί να εμφανιστεί το screensaver κατά τη διάρκεια που διαβάζετε ένα μεγάλο άρθρο ή βλέπετε ένα video. Ωστόσο υπάρχει η λύση και για αυτό. Ανοίξτε το Keychain Access στο Mac (θα τα βρείτε στο /Applications/Utilities folder) και ανοίξτε τις προτιμήσεις πατώντας Command στο πληκτρολόγιο. Κάτω από το General tab, ενεργοποιήστε το “Show keychain status in menu bar”.
Τώρα αν κοιτάξετε στη μπάρα του μενού σας θα βρείτε ένα νέο εικονίδιο κλειδώματος. Αν κάνετε κλικ σε αυτό το εικονίδιο θα εμφανιστεί ένα μενού το οποίο σας δίνει τη δυνατότητα να κλειδώσετε την οθόνη του Mac σας. Επιλέξτε το και το screensaver σας θα εμφανιστεί αμέσως!

3. Hot Corner

To Mac OS X παρέχει 4 Hot Corners στην οθόνη σας, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να καλέσετε κάποιες λειτουργίες του OS. Μπορείτε να θέσετε μία για το Mission Control, για παράδειγμα, και μία άλλη για το Dashboard ή το Launchpad. Για να ενεργοποιήσετε κάποια από τις Hot Corners, το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σύρετε το ποντίκι σας μέχρι να βρει αυτή τη γωνία και έτσι ενεργοποιείται η κάθε ρυθμισμένη λειτουργία.
Μία πιθανή λειτουργία που μπορείτε να θέσετε είναι να μπαίνει σε sleep mode την οθόνη σας. Πηγαίνετε στο Mission Control preference pane του System Preferences και κλικάρετε στο κουμπί Hot Corners που βρίσκεται κάτω αριστερά. Στη συνέχεια, μπορείτε να θέσετε σε μία από τις τέσσερις γωνίες το “Put Display to Sleep” – και στις υπόλοιπες όποια άλλη λειτουργία θέλετε.
Στο εξής, όταν θα περνάτε το ποντίκι σας πάνω από την αντίστοιχη γωνία, η οθόνη σας θα κλείνει εντελώς, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το Mac σας από τους τριγύρω παρευρισκόμενους. Και φυσικά, όταν πατήσετε κάποιο πλήκτρο, η οθόνη θα ανάψει και θα ζητηθεί ο κωδικός πρόσβασής σας.  

4. Shift-Control-Eject

Αυτό το τελευταίο τρικ είναι το μόνο που δε χρειάζεται κάποια ρύθμιση, ωστόσο μπορεί να μην λειτουργεί σε όλους τους Mac. Ειδικότερα, λειτουργεί μόνο αν χρησιμοποιείτε κάποιο ασύρματο πληκτρολόγιο της Apple, μιας και μόνο αυτά έχουν το πλήκτρο Eject.
Εάν έχετε τέτοιο πληκτρολόγιο, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πατήσετε ταυτόχρονα τα πλήκτρα Shift-Control-Eject και η οθόνη σας θα σβήσει αμέσως. Όταν θα ανάψει ξανά η οθόνη, θα ζητηθεί και πάλι ο κωδικός πρόσβασής σας.

Έτσι έχετε πλέον 4 απλούς τρόπους να κλειδώσετε το Mac σας και να προστατέψετε την εργασία σας από αδιάκριτα βλέμματα. Είτε βρίσκεστε σε ένα επαγγελματικό χώρο όπου υπάρχουν και άλλοι στο χώρο, είτε σε ένα πολυσύχναστο καφέ, είτε απλά στο σπίτι σας με τα παιδιά και τους φίλους σας, το να ξέρετε πώς να προστατέψετε το Mac σας είναι μία απαραίτητη γνώση που πρέπει να έχετε.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain