Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Πώς να κάνετε ασφαλής συναλλαγές μέσω Internet με προπληρωμένες κάρτες



Με την πρόοδο του Internet και των κοινωνικών δικτύων οι εταιρείες πώλησης προϊόντων έχουν αρχίσει και κάνουν πολύ καλές προσφορές για αγορές μέσω Internet μειώνοντας πολύ τις τιμές τους καθώς γλιτώνουν λειτουργικό κόστος.Λόγω τον εορτών υπάρχουν κόμα καλύτερες προσφορές που μπορείτε να εκμεταλευτείτε. Και ενώ οι περισσότεροι έλληνες δίνουν με περισσή ευκολία τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας για τηλεφωνική παραγγελία δεν κάνουν το ίδιο μέσω Internet.Σήμερα θα δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να προσέχετε κατά τι αγορές σας αλλά και πώς να προστατευτείτε.


Ξεκινάμε με τα βασικά. Για να δώσετε τα στοιχεία σας  και να είναι ασφαλή θα πρέπει η ιστοσελίδα που τα δίνεται για έχει κρυπτογράφηση. Για να το καταλάβετε αυτό θα πρέπει στην γραμμή του url να υπάρχει το “https” αντί το κλασσικό “http” και ένα μικρό λουκέτο όπως φαίνεται παρακάτω. Ένας σύνδεσμος (URL) που αρχίζει με το πρόθεμα https υποδηλώνει ότι θα χρησιμοποιηθεί κανονικά το πρωτόκολλο HTTP, αλλά η σύνδεση θα γίνει σε διαφορετική πόρτα (443 αντί 80) και τα δεδομένα θα ανταλλάσσονται κρυπτογραφημένα. Το HTTPS δεν είναι ξεχωριστό πρωτόκολλο όπως μερικοί νομίζουν, αλλά αναφέρεται στον συνδυασμό του απλού HTTP πρωτοκόλλου και των δυνατοτήτων κρυπτογράφησης που παρέχει το πρωτόκολλο Secure Sockets Layer (SSL). Η κρυπτογράφηση που χρησιμοποιείται διασφαλίζει ότι τα κρυπτογραφημένα δεδομένα δεν θα μπορούν να υποκλαπούν από άλλους κακόβουλους χρήστες ή από επιθέσεις man-in-the-middle.



Αφού σιγουρευτήκαμε ότι είναι ασφαλής τα στοιχεία που θα δώσουμε ήρθε η ώρα να επιλέξουμε τι στοιχεία θα δώσουμε. Εκτός από την πιστωτική σας μπορείτε να κάνετε αγορές και με την χρεωστική σας κάρτα είναι αυτή με την οποία τραβάτε λεφτά από τα ΑΤΜ και είναι συνήθως VISA Electron.Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να έχετε τα λεφτά της αγοράς μέσα στο λογαριασμό σας.



Υπάρχουν όμως και οι προπληρωμένες κάρτες οι οποίες μπορούν να είναι είτε Visa είτε Mastercard.Υπάρχουν δύο ειδών. Αυτές που εκδίδονται από τράπεζες και αυτές που δεν εκδίδονται. Στην Ελλάδα 4 είναι οι τράπεζες που εκδίδουν προπληρωμένη κάρτα. Η τράπεζα Πειραιώς με την Webuy , η Κύπρου με την Prepaid Card, η Αγροτική με την ATEBank Prepaid card και η Eurobank με την Προπληρωμένη Eurobank Visa. Μπορείτε να τις φορτίζετε μέσω του web banking κάθε τράπεζας αν διαθέτετε λογαριασμό στην συγκεκριμένη τράπεζα αλλά μπορείτε και χωρίς τραπεζικό λογαριασμό. Οι φορτίσεις στην αρχή είναι δωρεάν αλλά στην συνέχεια υπάρχει κόστος που κυμαίνεται από 1 έως 2 ευρώ ανεξαρτήτως ποσού.



Αξίζει να αναφερθούμε ξεχωριστά στην WeBuy μιας και πρόκειται για μία άυλη κάρτα καθώς δεν σας αποστέλλουν τίποτα  πλαστικό απλά παίρνετε τα στοιχεία που απαιτούνται για να κάνετε αγορές μόνο εξ αποστάσεως  και δεν μπορείτε να κάνετε συναλλαγές με φυσικά πρόσωπα. Επίσης δέχεται πιστώσεις χρημάτων προκειμένου να διασφαλίζεται ότι σε περίπτωση επιστροφής προϊόντος ο κάτοχος θα εισπράξει τα χρήματα του. 



Στην κατηγορία των μη εκδιδόμενων από τράπεζες προπληρωμένες κάρτες η γνωστότερη είναι η Paysafe.  Η Paysafe Card δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χαρτί το οποίο μοιάζει με απόδειξη. Η paysafecard είναι ένας 16-ψήφιος κωδικός PIN αξίας 10, 25, 50 ή 100 EUR. Για την καταβολή μεγαλύτερων ποσών ή για να χρησιμοποιήσεις το υπόλοιπό σου, μπορείς να συνδυάσεις έως και 10 κωδικούς PIN της paysafecard. Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα σημεία πώλησης της Paysafe Card μπορούν να αναζητηθούν εύκολα μέσα από την ιστοσελίδα της, απλά τοποθετώντας τον ταχυδρομικό σας κωδικό. Τα σημεία πώλησης της Paysafe Card είναι συνήθως περίπτερα, παντοπωλεία και mini-markets.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain