Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

WOL (Wake On Lan) - Πως να εκκινήσετε τον υπολογιστή σας απο απόσταση


Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθώ να επιτύχω μια λειτουργία όχι μόνο για μένα σημαντική, αλλά πιστεύω και για όλους εσάς. Μπορούμε να εκκινούμε τον υπολογιστή μας μέσω του Internet για να μπορούμε στην συνέχεια να το διαχειριστούμε όπως δείξαμε και σε παλιότερα άρθρα με το Teamviewer ή μέσω του Chrome.;
Ναι μπορούμε μάθετε πως.
Τι χρειαζόμαστε;

  1. Τον υπολογιστή που θα εκκινήσουμε!!!!!!!
  2. Ενα Smartphone μέ κάποιο application ή έναν άλλο υπολογιστή που με χρήση προγράμματος θα εκκινήσουν τον υπολογιστή που θέλουμε. 
  3. Θα πρέπει ο υπολογιστής που έχουμε να μπορεί να υποστηρίξει Wake On Lan
  4. Να ανοίξουμε ένα port στο Router για να γίνεται η διαδικασία
  5. Να έχουμε σταθερό IP.
Οι παρακάτω ρυθμίσεις αφορούν υπολογιστή Windows 7  και για την εκκίνηση του χρησιμοποιήθηκε μια συσκεύη iPhone ή εναλλακτικά ένας δεύτερος υπολογιστής windows 7. O υπολογιστής που εκκινείτε είναι συνδεμένος με καλώδιο στο router και όχι με WiFi.


Πως όμως γίνονται όλα αυτά;

Πρώτα να διαπιστώσουμε - ενεργοποιήσουμε την λειτουργία Wake On Lan στο motherboard.


Πηγαίνουμε στο Bios Setup και ενεργοποιούμε την λειτουργία ή στις ιδιότητες (Device Manager) βρίσκουμε τον Controller και το ενεργοποιούμε. 


Προχωρούμε στο επόμενο βήμα που είναι να διαπιστώσουμε τις ρυθμίσεις του δικτύου μας. Πηγαίνουμε Start και στην αναζήτηση γράφουμε cmd.


Εκκινείτε λοιπόν το Command Prompt και γράφουμε την εντολή 

ipconfig /all

Λαμβάνουμε το παρακάτω αποτέλεσμα


Έτσι βλέπουμε την IP που μας έδωσε το router (συνήθως 192.168....), το default gateway  που είναι η διεύθυνση του Router καθως και τις διευθύνσεις DNS.

Τώρα θα πρέπει να σετάρουμε τον υπολογιστή μας προκειμένου κάθε φορά που ανοίγει, ο router να του δίνει την ίδια IP και όχι διαφορετική.

Πηγαίνουμε στο Control Panel και βρίσκουμε τις ρυθμίσεις δικτύου.


Και επιλέγουμε τις ιδιότητες του Local Area Connection και από εκεί βρίσκουμε τις ιδιότητες  Internet Protocol Version 4


Το παράθυρο που θα ανοίξει θα είναι έτσι βάλτε τις ρυθμίσεις που είχατε βρει νωρίτερα στο Command Prompt (IP, το Subnet mask είναι standard και το βάζει και μόνο του 255.255...., DNS αυτά που φαίνονται από το CMD) και πατήστε ΟΚ.


Θα ήταν προτιμότερο να μην δηλώσετε τις πρώτες IP adresses που δίνει ο router γιατί μπορεί να δημιουργεί κάποιο conflict σε περίπτωση που έχετε πολλές συσκευές στο δίκτυο σας. Καλό θα ήταν να επιλέξετε IP ψηλά π.χ. 192.168.1.200


Στην συνέχεια κλείστε και το παράθυρο των τοπικών ρυθμίσεων. O υπολογιστής θα αποσυνδεθεί για λίγο από το internet και θα ξανασυνδεθεί.

Το επόμενο βήμα είναι να ανοίξουμε ένα port στο router. Ποια είναι η λογική; Εσείς τώρα βάλατε σταθερή IP για τον υπολογιστή σας στο τοπικό σας δίκτυο. Αυτή την IP θα πρέπει να την δηλώσετε στο router προκειμένου να "ξυπνάει" αυτή την IP.

Οι ρυθμίσεις του router γίνανε με το μοντέλο Linksys WAG160N. Για τους περισσότερους router οι διαδικασίες είναι παρόμοιες.

Πηγαίνουμε λοιπόν στις ρυθμίσεις του router μας. Ανοίγουμε τον browser και βάζουμε την διέυθυνση που συνήθως είναι 192.168.1.1

Αφού κάνουμε Login στην σελίδα, επιλέγουμε Application & Gaming (κάποια ανάλογή επιλογή πρέπει να έχουν και οι υπόλοιποι router).


Προσθέτουμε ένα νέο application (το ονομάζουμε WOL για να το ξεχωρίζουμε), External και Internal port βάζουμε 9 ή 7 εφόσον χρησιμοποιείται παραπάνω. Στο πρωτόκολλο είναι το UDP και IP αυτή που δηλώσαμε νωρίτερα. Πατάμε save settings.

Ένας υπολογιστής έχει δύο IP ένα που του δίνεται από το τοπικό δίκτυο και ένα που παίρνει ο router για να συνδέεστε στο internet.

Για να δείτε την IP που έχετε στο internet, ανοίξτε τον browser και γράψτε στο πεδίο αναζήτησης "What is my ip" ή κάτι ανάλογο. Θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές σελίδες που μπορείτε να δείτε το IP σας.

Η εκκίνηση του υπολογιστή από το internet απαιτεί να υπάρχει μια σταθερή διεύθυνση IP προκειμένου να στέλνετε εκεί το αίτημα να απαντάει ο router και να "ξυπνάει" την IP του τοπικού δικτύου. Εάν αλλάζετε IP συνέχεια καθιστάτε η διαδικασία πολύ δύσκολη. 

Πως θα το πετύχουμε αυτό; Μην αφήνοντας τον router να κοιμηθεί αλλάζοντας IP κάθε φορά που χρησιμοποιείται το Internet (αυτό γίνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αδράνειας).

Γυρνάμε πάλι στις ρυθμίσεις του router. Στο Setup, υπάρχει μια επιλογή Keep alive. Επιλέξτε την. Στο redial period το default είναι 30 sec, αφήστε το έτσι. Μην ξεχάσετε να κάνετε Save settings.


To internet θα διακοπεί πάλι. Πηγαίνετε στο browser και δείτε την νέα σας IP. Αυτή θα είναι σταθερή, δεν θα αλλάζει δηλαδή για λόγους αδράνειας. Για άλλους λόγους είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει (πτώση ρεύματος, router restart κτλ.)

Όλα είναι έτοιμα το μόνο που χρειάζεστε είναι τα προγράμματα για να εκκινήσετε τον υπολογιστή.

Ας ξεκινήσουμε με τα apps για το iPhone υπάρχουν πολλά, γράψτε στην αναζήτηση του App Store "Wake on lan" και θα βρείτε πολλά.

Εγω θα σας προτείνω δύο App ένα δωρεάν και ένα με πληρωμή.

Το Remote Boot και iNet.

Cover Art

RemoteBoot WOL


Cover Art

iNet Pro - Network scanner


·        
·        
·        
·        
·        
10 Ratings

Η λειτουργία είναι απλή, απλά δηλώνεται την IP του internet και το port σας.

Για τον υπολογιστή τώρα μπορείτε να κατεβάσετε το Fusion Wol.


Εδώ ζητάει το IP και το mac address( την βρίσκεται απο το CMD). Για να το κατεβάσετε πατήστε εδώ.


Υπάρχουν και άλλα προγράμματα μπορεί κάποιο άλλο να σας βολέψει περισσότερο.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain