Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

8 πράγματα που δεν ξέρατε ότι μπορείτε να κάνετε με την Διαχείριση εργασιών (Task Manager) τον Windows 7




Οι πιο πολλοί χρησιμοποιούμε την Διαχείριση Εργασιών σε περίπτωση που μας κολλήσει ένα πρόγραμμα και θέλουμε να το κλείσουμε. Παρόλα αυτά υπάρχει μία πληθώρα εργασιών που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Πατήστε Ctrl,Shift και Esc και ξεκινάμε.


Στην καρτέλα χρήστες μπορείτε να δείτε ποιοι είναι συνδεδεμένοι στον υπολογιστή σας είτε μέσω απομακρυσμένης σύνδεσης ή σε τοπικό δίκτυο. Μπορείτε ακόμα να στείλετε μήνυμα σε όποιον είναι συνδεδεμένος και θα του εμφανιστεί σαν αναδυόμενο παράθυρο στον υπολογιστή του.



Από την καρτέλα εφαρμογές μπορείτε να τερματίσετε μία εφαρμογή, να ξεκινήσετε μία καινούργια αλλά και να ελαχιστοποιήσετε ή να μεγιστοποιήσετε ένα παράθυρο πατώντας δεξί κλικ πάνω στην εφαρμογή που επιλέξετε.



Στην καρτέλα Διεργασίες μπορείτε να δείτε πόση μνήμη καταναλώνει το κάθε πρόγραμμα που τρέχει στον υπολογιστή σας. Μια σημαντική παράμετρος που σας δίνει στοιχεία για την κατανάλωση της μνήμης είναι ο χρόνος CPU ο οποίος βρίσκεται κρυμμένος στις επιλογές. Πατήστε προβολή και από την επιλογή στηλών επιλέξτε χρόνος CPUΣυνήθως τα προγράμματα που χρησιμοποιούν πιο πολύ χρόνο την μνήμη "τρώνε" και την περισσότερη μνήμη. Σημείωση ότι εμφανίζει μόνο τα προγράμματα που τρέχουν την στιγμή που το χρησιμοποιείται.

Από την ίδια καρτέλα μπορείτε να διαχειριστείτε και την προτεραιότητα των διεργασιών  ανάλογα με την ποσότητα της μνήμης που χρησιμοποιεί. Πατήστε δεξί κλικ πάνω στην διεργασία και στην συνέχεια ορισμός  προτεραιότητας και επιλέξτε. Οι διεργασίες με αστερίσκο είναι αυτές οι οποίες ανοίξατε εσείς και δεν θα τρέχανε αλλιώς. Οι υπόλοιπες τρέχουν στο background του υπολογιστή σας με την έναρξη και ορισμένες όπως το dwm.exe έχουν υψηλή προτεραιότητα.


Εάν έχετε υπολογιστή με πολλούς επεξεργαστές ( οι περισσότεροι έχουν πλέον) μπορείτε να επιλέξετε πόσοι θα χρησιμοποιούνται για την κάθε διεργασία. Μερικά παλιά παιχνίδια ενδέχεται να μην είναι καλό να τρέχουν σε όλους τους επεξεργαστές οπότε καλύτερα να μην τους χρησιμοποιείται όλους. Πατήστε δεξί κλικ και επιλέξτε Ορισμός συνάφειας και επιλέξτε τον αριθμό τον CPU που θέλετε να χρησιμοποιεί.



Κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αλλάξετε την συμβατότητα ενός προγράμματος το οποίο δεν τρέχει καλά στα windows 7.Βρείτε το από την λίστα και πατήστε δεξί κλικ. Επιλέξτε Ιδιότητες  και στο παράθυρο που θα σας ανοίξει επιλέξτε την καρτέλα συμβατότητα. Από εδώ επιλέγεται με ποια έκδοση των Windows θέλετε να τρέξει το συγκεκριμένο πρόγραμμα.



Όταν πατήσετε την εμφάνιση διεργασιών από όλους τους χρήστες θα σας εμφανιστούν διεργασίες με περίεργα ονόματα όπως το svchost.exe και με κατάληξη .exe. Έχουμε μιλήσει για αυτές τις διεργασίες και τι κάνουν σε παλαιότερα άρθρα όπως για το rundll32.exe,το dwm.exe και το  svchost.exe. Πατώντας δεξί κλικ πάνω σε μία από αυτές τις διεργασίες και επιλέγοντας Μετάβαση σε υπηρεσίες θα μεταβείτε στην καρτέλα Υπηρεσίες και θα είναι φωτισμένες οι υπηρεσίες που συνδέονται με την συγκεκριμένη Διεργασία.


Για τελευταίο αφήνω  το εικονίδιο το οποίο καταγράφει την χρήση της CPU σας το οποίο είναι εμφανίζεται όταν πατάτε το βελάκι στην κάτω δεξιά γωνία. Πιάστε το και συρτέ το στην γραμμή εργασιών σας για να έχετε άμεση επαφή. 

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain