Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Τι είναι το Windows Page File και εάν πρέπει να το απενεργοποιήσετε?




Τα Windows χρησιμοποιούν ένα page file για να αποθηκεύσουν δεδομένα που δεν μπορούν να αποθηκευτούν στην RAM του υπολογιστή σας όταν αυτή γεμίσει. Ενώ μπορείτε να πειράξετε τις ρυθμίσεις του τα Windows από μόνα τους μπορούν να το ρυθμίσουν μια χαρά. Είναι παρεξηγήσιμο σαν χρήση μιας και πολλοί πιστεύουν ότι εξαιτίας αυτού του αρχείου επιβραδύνεται η λειτουργία του υπολογιστή μιας και δεν χρησιμοποιεί την RAM ο υπολογιστής αλλά το page file, στην πραγματικότητα όμως ισχύει το αντίθετο. Πως δουλεύει όμως το Page File?

Το page file επίσης γνωστό και ως swap file βρίσκεται στο σκληρό σας δίσκο στην διαδρομή  C:\pagefile.sys αλλά δεν μπορείτε να το δείτε εκτός και εάν έχετε ρυθμίσει τα Windows να εμφανίζουν τα αρχεία συστήματος.

Ο υπολογιστής αποθηκεύει  τα αρχεία σας, τα προγράμματα, καθώς και άλλα δεδομένα που χρησιμοποιείτε στη μνήμη RAM σας (μνήμη τυχαίας προσπέλασης), επειδή είναι πολύ πιο γρήγορα από το να διαβάσει μνήμη RAM από ό, τι είναι να τα διαβάσει από ένα σκληρό δίσκο. Για παράδειγμα, όταν ανοίγετε τον Firefox, τα αρχεία του προγράμματος του Firefox όταν διαβαστεί από τον σκληρό σας δίσκο  τοποθετείται σε μνήμη RAM σας. Ο υπολογιστής χρησιμοποιεί τα αντίγραφα σε RAM αντί να διαβάζει κατ 'επανάληψη τα ίδια αρχεία από το σκληρό δίσκο σας.

Τα προγράμματα αποθηκεύουν τα δεδομένα τα οποία επεξεργάζονται εδώ. Όταν βλέπετε μία σελίδα στο Ιντερνετ ,η ιστοσελίδα κατεβαίνει και αποθηκεύεται στην RAM το ίδιο και όταν βλέπεται ένα video από το Youtube.

Με αρκετή μνήμη RAM στους σύγχρονους υπολογιστές, ο υπολογιστής του μέσου χρήστη δεν πρέπει να χρησιμοποιεί κανονικά το αρχείο της σελίδας κατά την κανονική χρήση του υπολογιστή. Αν βλέπετε τον σκληρό σας δίσκο ότι αρχίζει να "δυσανασχετεί" και τα προγράμματα αρχίζουν να επιβραδύνουν όταν έχετε ένα μεγάλο ποσό ανοικτό, αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο υπολογιστής σας χρησιμοποιεί το αρχείο σελίδα - μπορείτε να επιταχυνθούν τα πράγματα, προσθέτοντας περισσότερη μνήμη RAM. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε την απελευθέρωση μνήμης - για παράδειγμα, με το να απαλλαγούμε από άχρηστα προγράμματα που τρέχουν στο παρασκήνιο.

Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν ότι θα πρέπει να απενεργοποιήσετε το αρχείο της σελίδας για να επιταχύνει τον υπολογιστή σας. Η θεωρία τους βασίζεται στο εξής: το αρχείο της σελίδας (page file) είναι πιο αργό από ό, τι η μνήμη RAM, και αν έχετε αρκετή μνήμη RAM, τα Windows θα χρησιμοποιήσουν το αρχείο της σελίδας, όταν θα πρέπει να χρησιμοποιεί μνήμη RAM, επιβραδύνοντας τον υπολογιστή σας.

Αυτό δεν είναι πραγματικά αλήθεια.  Έχει δοκιμαστεί αυτή τη θεωρία και διαπιστώθηκε ότι, ενώ μπορεί να τρέξει τα Windows χωρίς το αρχείο της σελίδας, αν έχετε ένα μεγάλο ποσό της μνήμης RAM, δεν υπάρχει κανένα όφελος για την απόδοση απενεργοποιώντας το αρχείο της σελίδας.

Ωστόσο, η απενεργοποίηση του αρχείου της σελίδας μπορεί να οδηγήσει σε κάποια κακά πράγματα. Αν τα προγράμματα αρχίζουν να χρησιμοποιούν όλη τη διαθέσιμη μνήμη σας, θα αρχίσουν να κρασαρουν αντί να λειτουργήσουν έξω από την μνήμη RAM στο αρχείο της σελίδας (page file). Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα κατά την εκτέλεση του λογισμικού που απαιτεί μεγάλη ποσότητα μνήμης, όπως εικονικές μηχανές. Ορισμένα προγράμματα μπορεί ακόμη και να μην μπορούν να τρέξουν.



Σε περίπτωση που θέλετε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις για το page file μπείτε στο πίνακα ελέγχου και από εκεί στο Σύστημα και επιλέξτε Ρυθμίσεις συστήματος για προχωρημένους. Στην καρτέλα που θα σας ανοίξει  επιλέξτε την καρτέλα Για προχωρημένους και πατήστε Ρυθμίσεις στην επιλογή Επιδόσεις.


Από εδώ επιλέξτε πάλι την καρτέλα για προχωρημένους και επιλέξτε αλλαγή στο πλαίσιο εικονική μνήμη. Τα Windows προγραμματίζουν από μόνα τους την μνήμη που χρειάζονται και γενικά θα ήταν καλό να μην πειράξετε κάτι. Αυτό που θα ήταν καλό όμως είναι εάν έχετε παραπάνω από ένα δίσκους να μεταφέρετε το αρχείο page file στο δίσκο που δεν χρησιμοποιείται πολύ και θα δείτε βελτίωση στην επίδοση του υπολογιστή σας. Προσοχή όμως αυτό ισχύει μόνο εάν έχετε δύο σκληρούς δίσκους και όχι εάν είναι διχοτομημένος(partition) ο μοναδικός δίσκος που έχετε.

chartis Advertisement

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain