Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Πως να ασφαλίσετε τους λογαριασμούς χρηστών και τους κωδικούς σας στα Windows



Αυτή η κατηγορία άρθρων  προορίζεται για ανθρώπους που θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ασφάλεια κατά τη χρήση των λειτουργικών συστημάτων Windows. Θα μάθετε πολλές αρχές που θα σας βοηθήσουν να έχετε μια πιο ασφαλή εμπειρία χρήσης του υπολογιστή σας και θα έχετε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε όλα τα σημαντικά εργαλεία για την ασφάλεια που αποτελούν πακέτο με τα Windows. Προφανώς, θα μοιραστούμε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για τη χρήση τους αποτελεσματικά.



Προχωρώντας στη σειρά, θα μιλήσουμε για το User Account Control, το ρόλο της στη βελτίωση της ασφάλειας του συστήματος σας, και πώς να χρησιμοποιήσετε το Windows Defender για να προστατέψετε το σύστημά σας από κακόβουλο λογισμικό. Στη συνέχεια, θα μιλήσουμε για το Τείχος προστασίας των Windows, πώς να το χρησιμοποιήσετε για να διαχειριστείτε τις εφαρμογές που έχετε πρόσβαση στο δίκτυο και το Διαδίκτυο, και πώς να δημιουργήσετε τους δικό σας κανόνες φιλτραρίσματος.

Μετά από αυτό, θα συζητήσουμε το Φίλτρο SmartScreen - ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που παίρνει όλο και περισσότερη προσοχή από τη Microsoft και χρησιμοποιείται πλέον ευρέως στα λειτουργικά συστήματα των Windows 8.x. Προχωρώντας, θα συζητήσουμε τρόπους για να κρατήσει το λογισμικό και τις εφαρμογές σας up-to-date, γιατί αυτό είναι σημαντικό και ποια εργαλεία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την αυτοματοποίηση της διαδικασίας αυτής όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, θα συζητήσουμε το κέντρο δράσης και του ρόλου του στο να  σας κρατάμε ενήμερους σχετικά με το τι συμβαίνει με το σύστημά σας και να μοιραστείτε πολλές συμβουλές και κόλπα για το πώς να παραμείνουν ασφαλείς όταν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας και το Internet. Ας ξεκινήσουμε με τη συζήτηση όλων αγαπημένο θέμα: κωδικούς πρόσβασης.
Οι τύποι κωδικών πρόσβασης που συναντάται  στα Windows.

Οι τύποι κωδικών πρόσβασης που συναντάται στα Windows

Στα Windows 7, έχετε μόνο τοπικούς λογαριασμούς χρήστη, το οποίο μπορεί ή δεν μπορεί να έχει έναν κωδικό πρόσβασης. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε εύκολα ένα κενό κωδικό πρόσβασης για κάθε λογαριασμό χρήστη, έστω και αν ο ένας να είναι διαχειριστής. Η μόνη εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα είναι τα επιχειρηματικά δίκτυα όπου οι πολιτικές τομέα αναγκάζει όλους τους λογαριασμούς των χρηστών να χρησιμοποιούν ένα μη κενό κωδικό πρόσβασης.

Στα Windows 8.x, έχετε   τοπικό αλλά και κωδικό για  τον λογαριασμό της Microsoft. Οι λογαριασμοί της Microsoft υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ένα μη κενό κωδικό πρόσβασης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένας λογαριασμός Microsoft σας δίνει πρόσβαση σε υπηρεσίες της Microsoft. Χρησιμοποιώντας ένα κενό κωδικό πρόσβασης θα εξέθετε τον εαυτό σας σε πολλά προβλήματα. Σε τοπικούς λογαριασμούς στα Windows 8.1, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα κενό κωδικό πρόσβασης.

Στην κορυφή των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης, κάθε λογαριασμός χρήστη μπορεί να δημιουργήσει και να χρησιμοποιήσει ένα 4-ψήφιο κωδικό PIN ή έναν κωδικό πρόσβασης εικόνα. Αυτές οι έννοιες εισήχθησαν από τη Microsoft για να επιταχύνει την διαδικασία σύνδεσης  για την έκδοση 8.x του λειτουργικού συστήματος των Windows. Ωστόσο, δεν αντικαθιστά τη χρήση ενός παραδοσιακού κωδικού πρόσβασης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συνδυασμό με ένα παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη.

Ένας άλλος τύπος του κωδικού πρόσβασης που θα συναντήσετε στα λειτουργικά συστήματα των Windows είναι ο κωδικός πρόσβασης οικιακής ομάδας. Σε ένα τυπικό οικιακό δίκτυο, οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Homegroup να μοιράζονται εύκολα πόρους. Μια οικιακή ομάδα μπορεί να συνδέεται με μια συσκευή με Windows μόνο με τη χρήση του κωδικού πρόσβασης οικιακής ομάδας.

Τι πρέπει να έχετε στο μυαλό κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης, PIN και Εικόνα κωδικό πρόσβασης

Κατά τη δημιουργία κωδικών πρόσβασης, ένα PIN ή έναν κωδικό πρόσβασης εικόνα για το λογαριασμό χρήστη σας, θα θέλαμε να έχετε κατά νου τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Μην χρησιμοποιείτε κενούς κωδικούς πρόσβασης, ακόμη και στις επιτραπέζιους υπολογιστές στο σπίτι σας. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να κερδίσει  ανεπιθύμητη πρόσβαση σε αυτά. Επίσης, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να τρέξει πιο εύκολα ως διαχειριστή, επειδή δεν έχετε έναν κωδικό πρόσβασης. Το να ανταλλάξετε την  ασφαλείας σας για μεγαλύτερη ευκολία κατά τη σύνδεση δεν είναι ποτέ μια καλή ιδέα.

  • Κατά τη δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης, να είναι μήκους τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες, αλλά ιδανικά 12 ή ακόμη και 20, αν είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνει ένα τυχαίο μείγμα πεζά και κεφαλαία γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Στην ιδανική περίπτωση, δεν θα πρέπει να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το όνομά σας, το όνομα χρήστη, ή το όνομα της εταιρείας. Βεβαιωθείτε ότι οι κωδικοί πρόσβασης σας δεν περιλαμβάνουν  πλήρη λέξεις από οποιοδήποτε λεξικό. Λεξικά είναι το πρώτο πράγμα που οι  χάκερ  χρησιμοποιούν για νακλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης.

  • Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για περισσότερο από ένα λογαριασμό. Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης σας πρέπει να είναι μοναδικό και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα όπως LastPass, KeePass, Roboform ή κάτι παρόμοιο για να τους  παρακολουθείτε. Σημείωση: Προφανώς δεν θα πρέπει να θέτει τον κωδικό πρόσβασης των Windows σας σε μια εφαρμογή διαχείρισης κωδικό πρόσβασης, αλλά και για κάθε άλλο κωδικό πρόσβασης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα.

  • Όταν δημιουργείτε ένα PIN χρησιμοποιούν τέσσερα διαφορετικά ψηφία για να κάνει τα πράγματα λίγο πιο δύσκολο να σπάσει.

  • Κατά τη δημιουργία ενός κωδικού πρόσβασης εικόνα, επιλέξτε μια φωτογραφία που έχει τουλάχιστον 10 "σημεία ενδιαφέροντος". Σημεία ενδιαφέροντος είναι οι περιοχές που χρησιμεύουν ως ορόσημο για τις χειρονομίες σας. Χρησιμοποιήστε ένα τυχαίο μίγμα τύπων χειρονομίων και την ακολουθία τους και βεβαιωθείτε ότι δεν θα επαναλάβει την ίδια χειρονομία δύο φορές. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι λεκέδες στην οθόνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκαλύψει τις κινήσεις σας σε άλλους.


Η ασφάλεια του κωδικού σας έναντι του ΡΙΝ και τουΚωδικού Εικόνας

Οποιοδήποτε είδος κωδικοί πρόσβασης μπορεί να παραβιαστούν με αρκετή προσπάθεια και τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως ένας εντελώς ασφαλής κωδικός πρόσβασης. Ωστόσο, οι κωδικοί που δημιουργείτε χρησιμοποιώντας μόνο μερικές αρχές ασφαλείας είναι πολύ πιο δύσκολο να σπάσει από τους άλλους. Εάν σεβαστείτε τους κανόνες που μοιραστήκαμε την προηγούμενη ενότητα αυτού του μαθήματος, θα καταλήξετε να έχετε εύλογα ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης.

Από το σύνολο των μεθόδων ασφάλειας στα Windows 8.x, το PIN είναι το πιο εύκολο να παραβιαστεί επειδή οι κωδικοί PIN περιορίζεται σε τέσσερα ψηφία και υπάρχουν μόνο 10.000 δυνατή μοναδικοί συνδυασμοί διαθέσιμοι. Ο κωδικός πρόσβασης εικόνας είναι πιο ασφαλές από το PIN διότι παρέχει πολλές περισσότερες ευκαιρίες για τη δημιουργία μοναδικών συνδυασμών χειρονομιών. Η Microsoft  συγκρίνει τις δύο επιλογές κατά τη σύνδεση από τη σκοπιά της ασφάλειας σε αυτό το post: Signing in with a picture password.

Για να αποθαρρύνουν επιθέσεις εναντίον συνθηματικών εικόνας και PIN, τα Windows επιστρέφουν στο από προεπιλογή παραδοσιακό κωδικό κειμένου σας μετά από πέντε αποτυχημένες προσπάθειες.


Ο κωδικός PIN και ο κωδικός πρόσβασης εικόνα μόνο ως εναλλακτικές μεθόδους σύνδεσης στα Windows 8.x. Ως εκ τούτου, εάν κάποιος τους σπάσει, αυτός ή αυτή δεν έχει πρόσβαση στο κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού χρήστη σας. Ωστόσο, το εν λόγω πρόσωπο μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις εγκατεστημένες εφαρμογές στη συσκευή Windows 8.x σας, να έχει πρόσβαση στα αρχεία, τα δεδομένα σας, και ούτω καθεξής.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain