Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Πώς να χρησιμοποιήσετε την τηλεόραση (HDTV) σαν οθόνη για το PC σας.


Πολλές φορές θέλετε να δείτε μια ταινία ή να παίξετε ένα παιχνίδι με τους φίλους σας στο PC  σας αλλά η οθόνη σας είναι τόσο μικρή που δεν το απολαμβάνετε. Σήμερα που όλοι έχουμε πλέον μια τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας αυτό είναι το μόνο εύκολο. Το μόνο που απαιτείται είναι ένα καλώδιο και μερικές ρυθμίσεις και είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε ή να ψυχαγωγηθείτε με τη παρέα σας!
Πριν περιγράψω την διαδικασία θα κάνω μια αναδρομή  για τα είδη των συνδέσεων που υπάρχουν ή υπήρχαν .


Το πρώτο και κύριο είναι το VGA. Αποτελεί ένα πολύ διαδεδομένο αναλογικό πρότυπο απεικόνισης σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1987, από την ΙΒΜ. Συνήθως, ο όρος VGA αναφέρεται στην ανάλυση 640×480 εικονοστοιχείων (pixels). Επίσης, αναφέρεται στο βύσμα 15-pin D-subminiature, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μεταφορά του αναλογικού σήματος εικόνας όλων των αναλύσεων.Η εξέλιξη του VGA είναι το S-VGA ή αλλιώς Super-VGA η οποία βελτιώνει την ανάλυση από 640x480 στο 800x600 και παραπάνω και χρησιμοποιείται πλέον.



Το Digital Visual Interface (DVI) αποτελεί ένα πρότυπο μετάδοσης σήματος video σε ψηφιακές οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως οι LCD και οι ψηφιακοί βιντεοπροβολείς. Αναπτύχθηκε από την ομάδα Digital Display Working Group (DDWG). Σχεδιάστηκε κυρίως για τη μεταφορά ασυμπίεστου ψηφιακού video. Στην καθαρά ψηφιακή του εκδοχή (DVI-D) είναι μερικώς συμβατό με το πρότυπο HDMI στο οποίο θα αναφερθώ παρακάτω. Ένα βύσμα DVI-I υποστηρίζει το αναλογικό πρότυπο VGA, για λόγους συμβατότητας. Γενικά, υπάρχουν οι ακόλουθες εκδοχές DVI:

    * DVI-D (μόνο ψηφιακή μετάδοση)
    * DVI-A (μόνο αναλογική μετάδοση)
    * DVI-I (ψηφιακή και αναλογική μετάδοση)



To High-Definition MultimediaInterface (HDMI) αποτελεί ενα πρότυπο σύνδεσης για τη μετάδοση ψηφιακού ήχου και εικόνας σε καταναλωτικά συστήματα οικιακού κινηματογράφου, παιχνιδομηχανές, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κτλ. Είναι επέκταση του Digital Video Interface (DVI) με το οποίο και είναι συμβατό. Ουσιαστικά αποτελεί την ένωση 19 καλωδίων σε ένα. Αποτελεί, προϊόν συνεργασίας των εταιριών Hitachi, Matsushita, Philips, Silicon Image, Sony, Thomson και Τοshiba).


Αφού είδαμε τα βασικά των συνδέσεων πάμε στο πρακτικό κομμάτι. Δείτε πίσω από το κουτί του υπολογιστή σας ή στα πλάγια του laptop σας τις θύρες της κάρτας γραφικών σας και συγκρίνεται με τις Φώτο των θυρών παραπάνω ώστε να καταλάβετε τι συνδέσεις υποστηρίζει ο υπολογιστής σας αλλά και πίσω από την τηλεόραση σας. Στις καινούργιες κάρτες υποστηρίζονται και δύο τύποι συνδέσεων.


Στην συνέχεια υπολογίστε την απόσταση από την οθόνη που θέλετε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας και αποφασίστε για το μήκος του καλωδίου που θα αγοράσετε. Οι τιμές ανεβαίνουν όσο πάμε από την VGA στην HDMI και ξεκινούν από 1 ευρώ και φτάνουν τα 6 ευρώ το ελάχιστο για HDMI και για μικρό μήκος 1 με 2 μέτρα. Ένα πρόβλημα της DVI είναι ότι  δεν διατίθενται καλώδια μεγαλύτερα των 5 μέτρων.  Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε διαβάζοντας τα παραπάνω είναι ότι οι δύο πρώτοι τύποι δεν μεταφέρουν ήχο οπότε θα χρειαστείτε και ένα καλώδιο ήχου εκτός και αν είναι κοντά τα ηχεία σας οπότε χρησιμοποιήστε τα.


Αφού κάνετε την σύνδεση ανοίξτε το PC και την τηλεόραση (για Windows Vista και παραπάνω) κάντε δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε “Εξατομίκευση” (Individualisation) που βρίσκεται κάτω κάτω για να μπείτε στις «Ρυθμίσεις της οθόνης». Επιλέξτε την ανάλυση που θέλετε και τα χρώματα και στην συνέχεια πατήστε το κουμπί «Ρυθμίσεις για προχωρημένους» επιλέξτε την καρτέλα «Οθόνη» και από εκεί αλλάξτε την συχνότητα ανανέωσης οθόνης για καλύτερη ποιότητα. 

Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε δυο οθόνες ταυτόχρονα αφού μπείτε στις Ρυθμίσεις Οθόνης όπως παραπάνω πατήστε το κουμπί «Αναγνώριση Οθονών».Θα αναγνωρίσει και τις δύο οθόνες λογικά. Βάλτε τικ στην επιλογή από κάτω για την οθόνη που θα έχετε ως κύρια και για τη δεύτερη οθόνη επιλέξτε την επιλογή «Επέκταση της επιφάνειας εργασίας σε αυτή την οθόνη» (Extended Desktop) σε μερικές κάρτες και σε άλλες υπάρχει η επιλογή Mirror ή Clone.

TIP:Υπάρχει η περίπτωση να μην μπορείτε να ακούσετε ήχο όταν κάνετε σύνδεση με καλώδιο HDMI.Κατεβάστε όλους τους καινούργιους drivers για την κάρτα ήχου σας. Μετά  πατήστε δεξί κλικ στο εικονίδιο με τα ηχεία κάτω δεξιά στην οθόνη σας και επιλέξτε «Συσκευές Αναπαραγωγής»(Output Devices).Εκτός από τα ηχεία θα υπάρχει και μια επιλογή συσκευής που θα έχει το όνομα της κάρτας ήχου και τις λέξεις Digital Output. Πατήστε δεξί κλικ και «Ενεργοποίηση» (Enable)  και είστε έτοιμοι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μερικές τηλεοράσεις έχουν την δυνατότητα να μεταφέρουν ότι pixel εμφανίζεται στην οθόνη σας να το μεταφέρουν σε μία άλλη οθόνη.Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή με το όνομα χαρτογράφηση pixel 1 to 1 ή λειτουργία κουκκίδα προς κουκί δα dot for dot.Μπείτε εδώ και δείτε έναν κατάλογο με τις τηλεοράσεις που έχουν αυτή την δυνατότητα και στην συνέχεια συμβουλευτείτε το manual σας για να το ενεργοποιήσετε.

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain