Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Πού αποθηκεύουν τα Windows τους κωδικούς σας; Είναι ασφαλή;



Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης που θα εισάγετε στα Windows και να αποθηκεύσετε για μελλοντική χρήση αποθηκεύονται στο Διαχείριση διαπιστευτηρίων (Credential Manager). Αυτό το εργαλείο είναι ένα θησαυροφυλάκιο με τα ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε για να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας, σε άλλους υπολογιστές στο δίκτυο, με εφαρμογές από το κατάστημα των Windows, ή σε ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τον Internet Explorer. Με την αποθήκευση  στα διαπιστευτήρια, τα Windows μπορούν να συνδεθούν αυτόματα την επόμενη φορά που θα έχουν πρόσβαση στην ίδια εφαρμογή, το  δίκτυο, ή σε μια ιστοσελίδα . Ό,τι είναι αποθηκευμένο στο Διαχείριση διαπιστευτηρίων κρυπτογραφείται για την προστασία σας.


Για να αποκτήσετε πρόσβαση τη διαχείριση διαπιστευτηρίων, θα πρέπει να ανοίξετε το Control Panel και πάτε στο "Λογαριασμοί χρηστών και οικογενειακή ασφάλεια -> Διαχείριση διαπιστευτηρίων"  User Accounts and Family Safety -> Credential Manager”. Σε λειτουργικά συστήματα Windows 8.x, για τη διαχείριση διαπιστευτηρίων έχετε δύο κύρια θησαυροφυλάκια: «Διαπιστευτήρια Web" και "διαπιστευτήρια Windows".

Το "θησαυροφυλάκιο"  Web  αποθηκεύει τα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιείτε στο Windows Store apps, και όταν συνδέεστε σε ιστοσελίδες του Internet Explorer. browsers τρίτων έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά αποθήκευση κωδικού πρόσβασης και δεν αποθηκεύουν ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασής τους στο θησαυροφυλάκιο των Windows.

Κατά την περιήγησή σας μέσα από αυτές τις πιστοποιήσεις, θα παρατηρήσετε ότι εμφανίζονται με ένα κρυπτογραφημένο τρόπο και δεν μπορείτε να πείτε για ποιες εφαρμογές ή ιστοσελίδες που χρησιμοποιούνται, ούτε μπορείτε να μάθετε τα πραγματικά στοιχεία σύνδεσης.

Στο "θησαυροφυλάκιο" των Windows, τα Windows αποθηκεύουν τα στοιχεία σύνδεσης για τον υπολογιστή σας, για την ομάδα Homegroup, και για την πρόσβαση σε άλλους υπολογιστές στο δίκτυο. Αυτά τα διαπιστευτήρια είναι επίσης κρυπτογραφημένα και δεν μπορείτε να μάθετε τους κωδικούς πρόσβασης που αποθηκεύονται απλά κοιτάζοντας κάθε καταχώρηση στο θησαυροφυλάκιο.

Στα Windows 7, ο Διαχειριστής Εντολής έχει μόνο ένα θησαυροφυλάκιο - το Windows Vault. Τα Windows 7 δεν χρησιμοποιεί  θησαυροφυλάκιο Διαπιστευτήρια Web για την αποθήκευση των ονομάτων  χρηστών και τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούνται κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο στον Internet Explorer.



Πώς να προσθέσετε διαπιστευτήρια για πρόσβαση άλλου υπολογιστή στο δίκτυο

Μπορείτε να προσθέσετε με μη αυτόματο τρόπο τα διαπιστευτήρια σύνδεσης για την πρόσβαση σε μια διεύθυνση στο Internet ή ένα δίκτυο ή σε έναν άλλο υπολογιστή στο δίκτυο. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα του πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία, ας δούμε πώς μπορείτε να προσθέσετε τα διαπιστευτήρια για έναν υπολογιστή δικτύου, του οποίου θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση στους κοινόχρηστους πόρους του.

Στη Διαχείριση διαπιστευτηρίων κάντε κλικ στο σύνδεσμο που λέει "Προσθήκη πιστοποίηση των Windows" στην ενότητα των Windows διαπιστευτηρίων / Windows Vault.



Στο παράθυρο "Προσθήκη των Windows διαπιστευτηρίων", πληκτρολογήστε τη διεύθυνση IP ή το όνομα του υπολογιστή δικτύου που θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση. Στο "Όνομα χρήστη" πεδίο, πληκτρολογήστε πρώτα το όνομα του εν λόγω υπολογιστή, που ακολουθείται από \ και, στη συνέχεια, ο λογαριασμός χρήστη που θα χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε. Στο πεδίο "Κωδικός", πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασης για αυτόν το λογαριασμό χρήστη. Όταν τελειώσετε, πατήστε "OK" και οι πιστοποιήσεις έχουν αποθηκευτεί και είναι έτοιμη να  χρησιμοποιηθεί αυτόματα την επόμενη φορά που θα αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή του δικτύου.



Πώς να αφαιρέσετε  Διαπιστευτήρια από την Διαχείριση διαπιστευτηρίων

Υπάρχουν σενάρια όταν ένας υπολογιστής στο δίκτυό σας έχει αλλάξει τον κωδικό πρόσβασης για το λογαριασμό χρήστη που έχετε χρησιμοποιήσει για να αποκτήσετε πρόσβαση. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορούν πλέον  τα Windows να χρησιμοποιούν τα παλιά διαπιστευτήρια για πρόσβαση σε αυτόν τον υπολογιστή. Μπορείτε να τα αφαιρέσετε εύκολα από τον Διαχειριστή διαπιστευτηρίων.

Πηγαίνετε στο Διαπιστευτήρια / τμήμα των Windows Vault των Windows και  επεκτείνεται τα διαπιστευτήρια για αυτόν τον υπολογιστή και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί "Κατάργηση".


Θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τη διαγραφή αυτών των διαπιστευτηρίων, πατήστε το «Ναι» για να αφαιρεθούν.



Τώρα μπορείτε να εισάγετε τα νέα διαπιστευτήρια του Credential Manager ή μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε αυτό τον υπολογιστή του δικτύου, όπως θα κάνατε κανονικά, και θα σας ζητηθεί να εισάγετε τις καινούργιες. Προφανώς, θα καταλήξουν να είναι αποθηκευμένα στη Διαχείριση διαπιστευτηρίων.

Η διαδικασία για την αφαίρεση των διαπιστευτηρίων για ιστοσελίδες και εφαρμογές είναι το ίδιο. Η μόνη διαφορά είναι ότι θα πρέπει να μεταβείτε στην ενότητα Διαπιστευτήρια στο Web.

Πώς να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας των ονομάτων χρηστών και κωδικούς πρόσβασης που αποθηκεύονται από τα Windows

Πολύ λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφα με μη αυτόματο τρόπο των ονόματων χρηστών και κωδικούς πρόσβασης που αποθηκεύονται από τα Windows σε ένα αρχείο που είναι κρυπτογραφημένο και κλειδωμένο με κωδικό πρόσβασης. Αυτό το αρχείο έχει την επέκταση ".crd" (διαπιστευτηρίων αρχείων αντιγράφων ασφαλείας) και μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο, ένα memory stick, ή οποιονδήποτε φάκελο στον υπολογιστή σας.

Για να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας, κάντε κλικ στο σύνδεσμο που λέει "Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας διαπιστευτηρίων" στο τμήμα των Windows Vault των Windows.



Το παράθυρο "Αποθηκευμένα ονόματα χρηστών και κωδικοί πρόσβασης" εμφανίζεται. Εδώ, κάντε κλικ στο κουμπί "Αναζήτηση", επιλέξτε τη θέση όπου θέλετε να αποθηκεύσετε το αρχείο, δώστε ένα όνομα και πατήστε "Αποθήκευση".

Για να μεταβείτε στο επόμενο βήμα, πατήστε το πλήκτρο "Next".



Πατήστε το πλήκτρο "Ctrl + Alt + Delete" για να συνεχίσετε το αντίγραφο ασφαλείας σας σε μια ασφαλή επιφάνεια εργασίας, η οποία δεν μπορεί να υποκλαπεί από τη λήψη απομακρυσμένων screenshots ή οποιοδήποτε είδος των εργαλείων απομακρυσμένης παρακολούθησης.



Η οθόνη θα γίνει μαύρη και θα δείτε μόνο το "Αποθηκευμένα ονόματα χρηστών και κωδικοί πρόσβασης" παράθυρο. Εδώ θα σας ζητηθεί να πληκτρολογήσετε έναν κωδικό πρόσβασης για την προστασία των αρχείων σας. Πληκτρολογήστε ένα μεγάλο κωδικό πρόσβασης, χρησιμοποιώντας τις συστάσεις που κάναμε νωρίτερα σε αυτό το μάθημα, και στη συνέχεια πατήστε "Next".



Μπορείτε πλέον να δείτε ότι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας ήταν επιτυχής. Τα διαπιστευτήριά σας αποθηκεύονται στο αρχείο που έχετε δημιουργήσει, στην τοποθεσία που επιλέξατε.

Πατήστε "Finish" για να κλείσετε τον οδηγό.




Τώρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το αρχείο αντιγράφων ασφαλείας για να επαναφέρετε τα ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης σας σε έναν άλλο υπολογιστή ή στον ίδιο υπολογιστή μετά την επανεγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain