Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

7 τρόποι για να ελευθερώσετε χώρο στον σκληρό σας δίσκο στα Windows




Αν και οι χωρητικότητες των σκληρών δίσκων μεγαλώνουν συνέχεια κατά ένα μαγικό τρόπο πάντα γεμίζουν μετά από ένα διάστημα δυστυχώς τις πιο πολλές φορές με πράγματα που δεν χρειαζόμαστε. Ειδικότερα για τους δίσκους SSD (Solid State Disk)  ισχύει πιο έντονα. Θα δούμε τρόπους σήμερα να ξεφορτωθείτε τα άχρηστα αρχεία και να κρατήσετε αυτά που χρειάζεστε.

Ξεκινάμε με τα απλά και με την Εκκαθάριση δίσκου.Επιλέξτε το σκληρό σας δίσκο και πατήστε δεξί κλικ και στην συνέχεια Ιδιότητες. Στο παράθυρο που θα σας ανοίξει στην καρτέλα γενικά πατήστε το κουμπί Εκκαθάριση Δίσκου και αφού περιμένετε λίγο να υπολογίσει το χώρο που θα αποδεσμεύσει θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο.



Επιλέξτε τι θέλετε να διαγραφεί βάζοντας τικ δίπλα και πατήστε το κουμπί Εκκαθάριση αρχείων συστήματος. Αφού το κάνετε αυτό θα σας εμφανιστεί και μία νέα καρτέλα στο ίδιο παράθυρο με τίτλο Περισσότερες επιλογές. Για να διαγράψετε τα διάφορα σημεία επαναφοράς τα οποία πιάνουν αρκετή μνήμη πατήστε Εκκαθάριση κάτω από το Επαναφορά συστήματος και σκιώδη αντίγραφα.(Να είστε σίγουροι ότι δουλεύει σωστά ο υπολογιστής σας και δεν θα χρειαστείτε ένα παλιό σημείο επαναφοράς).



Επόμενο βήμα είναι να διαγράψετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείται αλλά καταναλώνουν πολύ χώρο. Από το Πίνακα Ελέγχου επιλέξτε τα προγράμματα και πατώντας στη στήλη Μέγεθος θα σας τα ταξινομήσει. Διαγράψτε ότι δεν σας χρειάζεται και ξέρετε τι είναι!

Για να δείτε πόσο ακριβώς χώρο πιάνει κάθε εφαρμογή και είδος αρχείου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα ανάλυσης του δίσκου. Υπάρχουν πάρα πολλά μία καλή αρχή είναι το WinDirStat. Αφού το κατεβάσετε και το εγκαταστήσετε (δυστυχώς δεν έχει Ελληνικά) κάντε την ανάλυση των δίσκων σας. Θα σας εμφανίσει τι είδους αρχεία τρώνε το περισσότερο σας χώρο. Φροντίστε να μην σβήσετε αρχεία του συστήματος αλλά μόνο προσωπικά σας αρχεία.



Για ακόμα καλύτερο καθαρισμό των προσωρινών σας αρχείων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμα εκαθάρισης όπως το CCleaner το οποίο συνιστούμε για τα προσωρινά αρχεία των browser σας εκτός του Explorer δηλαδή του Chrome και Mozilla. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορείτε να καθαρίσετε και άλλα αρχεία από τρίτα προγράμματα τα οποία ο καθαρισμός των Windows δεν αγγίζει.

Τα διπλότυπα είναι ακόμα ένα πράγμα το οποίο μπορεί να σας "φάει" πολύ χώρο από το σκληρό σας δίσκο. Με το dupeGuru μπορείτε να βρείτε τα αρχεία που έχετε δύο φορές και να διαγράψετε μέχρι 10 με την δωρεάν έκδοση του προγράμματος (το οποίο κυκλοφορεί για όλα τα λογισμικά)  αλλά μπορείτε να μάθετε που υπάρχουν τα υπόλοιπα διπλότυπα στον υπολογιστή σας.

Τέλος μπορείτε να ελαττώσετε την χωρητικότητα που χρειάζονται τα Windows για να αποθηκεύσουν σημεία επανεκκίνησης σε περίπτωση προβλήματος του υπολογιστή σας.  Για να αλλάξετε τις ρυθμίσεις πατήστε δεξί κλικ στον Υπολογιστής από το μενού Έναρξη των Windows και επιλέξτε Ιδιότητες. Στο παράθυρο που θα σας ανοίξει επιλέξτε την προστασία συστήματος. Στην επιλογή Ρυθμίσεις προστασίας πατήστε το κουμπί Ρύθμιση παραμέτρων και θα σας ανοίξει το παρακάτω παράθυρο.



Μετακινήστε το κέρσορα στο σημείο που θέλετε για να κάνε ο υπολογιστής σας την ανάλογη χρήση και πατήστε εφαρμογή.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain