Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Πως να μετατρέψετε το σπίτι σας σε "έξυπνο"!



Οι ολοκληρωμένες λύσεις smart Home στην Ελλάδα βρίσκονται σε εμβρυικό στάδιο. Οι εταιρείες που προσφέρουν δικό τους λειτουργικό σύστημα το οποίο είναι εύκολα παραμετροποιήσιμο αλλά αναλαμβάνουν και την εγκατάσταση και την μελέτη του χώρου σας είναι μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Θα κάνουμε μία καταγραφή των τριών εταιρειών που παρέχουν δυνατότητα για ένα ολοκληρωμένο πακέτο διασύνδεσης smart Home και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να αυξηθούν.


https://www.cosmote.gr/eshop/locateStores.jsp



Η πιο γνωστή εταιρεία που σου παρέχει δυνατότητα πλήρους κάλυψης του έξυπνου σπιτιού σου είναι η Cosmote. Μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν μελέτη χώρου από τους τεχνικούς της εταιρείας. Για αυτή την περίοδο δεν αναφέρεται κάτι στο site τουλάχιστον.

https://www.cosmote.gr/eshop/locateStores.jsp




Το COSMOTE Smart Home όπως ονομάζεται η υπηρεσία της Cosmote αποτελείται από το Home Βase, τη συσκευή που επιτρέπει στον χρήστη να συνδέει και να ελέγχει κεντρικά όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού του και την δωρεάν εφαρμογή COSMOTE Smart Home για κινητά και tablet (iOS, Android) μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί εύκολα να διαχειρίζεται τις έξυπνες συσκευές του, να ορίζει τη λειτουργία τους και να λαμβάνει ενημερώσεις στο smartphone ή το tablet του.

 Το COSMOTE Home Base είναι ο «εγκέφαλος» ή αλλιώς το hub  του έξυπνου σπιτιού, που σου επιτρέπει να συνδέσεις και να ελέγχεις κεντρικά όλες τις έξυπνες συσκευές του σπιτιού με το κινητό τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής. Υποστηρίζονται τα πρωτόκολλα επικοινωνίας Zigbee, Dect-Ule, Bluetooth, Wi-Fi, Homematic.

Η δωρεάν εφαρμογή COSMOTE SmartHome, επικοινωνεί με το COSMOTE Home Base, μέσω ασφαλούς, κρυπτογραφημένης ψηφιακής σύνδεσης. Με τη χρήση μίας μόνο εφαρμογής συνδέει όλες τις έξυπνες συσκευές σου, για να ορίζεις την λειτουργία τους και να λαμβάνεις ενημερώσεις στο Smartphone, στο Tablet ή στο Smartwatch, ανάλογα με τους κανόνες που έχει θέσει ο κάθε χρήστης ανά περίσταση! Μπορείς να κάνεις μια δωρεάν πλοήγηση στην εφαρμογή εδώ.

Υπάρχει μια πληθώρα συσκευών οι οποίες μπορούν να συνδεθούν με την υπηρεσία Cosmote Smart Home στις οποίες περιλαμβάνονται ανιχνευτές λαμπτήρες,κάμερες, ηχεία ακόμα και πλυντήρια και κουζίνες.Αναλυτική λίστα των συσκευών και το πρωτόκολλο σύνδεσης τους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το κόστος της υπηρεσίας είναι  €4,99/μήνα. Με πρόγραμμα διάρκειας 24 μηνών ,μπορείτε να αποκτήσετε το  Home Base με 50€ από 99€ που είναι η κανονική του τιμή. Πρέπει να έχεις μόνο σταθερή γραμμή Internet οποιουδήποτε παρόχου και όχι απαραίτητα Cosmote.

Σε περίπτωση που θέλετε βοήθεια στην εγκατάσταση διατίθενται δύο πακέτα:

Basic Εγκατάσταση Smart Home: έως και 6 συσκευές, 60€
Premium Εγκατάσταση Smart Home: έως και 10 συσκευές, 100 €

https://www.geyer.gr/smart-home/



Η βασική φιλοσοφία του Συστήματος είναι να καταστήσει όλες τις συσκευές του σπιτιού ‘έξυπνες’, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν ψηφιακά και μεταξύ τους και μ’ ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου, και η επικοινωνία αυτή να γίνεται μέσω των υφιστάμενων καλωδιώσεων ηλεκτρικού ρεύματος.

Για την διασφάλιση της επικοινωνίας, εγκαθίστανται στον ηλεκτρολογικό πίνακα του σπιτιού μικροαυτόματοι διακόπτες’, οι οποίοι έχουν την μορφή κοινών ασφαλειών πίνακα και συνδέονται με τις ασφάλειες του πίνακα μέσω κοινών καλωδίων. Αυτοί οι μικροαυτόματοι διακόπτες’ αποτελούν τον πυρήνα του Συστήματος, γιατί διανέμουν όλες τις πληροφορίες στο Σύστημα και δέχονται προγραμματισμό μέσω μιας τοπικής σύνδεσης δικτύου για την δημιουργία διαφόρων σεναρίων στο σπίτι. Η σύνδεση του υπολογιστή μας με τους μικροαυτόματους διακόπτες’ γίνεται μέσω καλωδίου Ethernet και είναι προγραμματισμένοι να επικοινωνούν μέσω IP διεύθυνσης δικτύου και να μας δίνουν την επιλογή να δημιουργούμε διάφορα σενάρια σε μια πολύ απλή εφαρμογή.

https://www.geyer.gr/smart-home/

Για την ψηφιοποίηση των συσκευών του σπιτιού, εξελίχθηκαν modules σχεδιασμένα κατάλληλα με την μορφή ‘έξυπνης κλέμας’ που έχουν πάνω ένα ενσωματωμένο σύστημα με μικροεπεξεργαστή και συνδέονται αντίστοιχα με τον πίνακα μας και τις συσκευές που θέλουμε να ελέγχουμε (π.χ. μπουτόν, φώτα, παντζούρια κλπ.). Ουσιαστικά η διανομή των πληροφοριών ξεκινά από τους μικροαυτόματους διακόπτες’ που έχουν στην μνήμη τους τα σενάρια, τις στέλνουν στο κύκλωμα και έτσι οι εντολές φτάνουν στις συσκευές του σπιτιού (π.χ άνοιξε, κλείσε, ρύθμισε κλπ).
https://www.geyer.gr/smart-home/


Οι εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι αρκετές και με συγκεκριμένες δυνατότητες η καθεμία. Επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα για πολλά πρωτόκολλα επικοινωνίας κα΄τι το οποίο είναι αρνητικό για την συγκεκριμένη συνδεσμολογία. Ενδεικτικά μερικές εφαρμογές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τον εξ αποστάσεως έλεγχο του σπιτιού σας είναι

 dSDashboard
Αποθηκεύσετε τις δραστηριότητες που χρησιμοποιείτε συχνά (π.χ. τηλεόραση, διάβασμα) ως τις αγαπημένες σας στο ταμπλό της εφαρμογής.

dS Home Control app (Android) digitalSTROMApp (iOS) 


Αυτή η εφαρμογή σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε όλες τις digitalSTROM συσκευές όταν βρίσκεστε εντός του σπιτιού καθώς και όταν είστε εκτός.

ClimateControl
 
Η digitalSTROM εφαρμογή Climate Control σας επιτρέπει να δώσετε στα δωμάτια σας την σωστή θερμοκρασία. Επομένως, έχετε την επιλογή να δημιουργήσετε ιδανικές συνθήκες για κάθε δωμάτιο για οποιαδήποτε στιγμή. Με άνετη ζέστη και ενεργειακά αποδοτικό. Ρυθμίστε την θερμοκρασία του δωματίου εντελώς στις ανάγκες σας και εξοικονομήστε ενέργεια, την ίδια στιγμή. Δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται συχνά δεν χρειάζεται να θερμαίνονται συνεχώς.

dS Listener app
 
Η εφαρμογή dS Listener σας επιτρέπει να ελέγχετε το σύστημα digitalSTROM από το smartphone σας με φωνητικές εντολές. Όταν το κάνετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλές και φυσικές φωνητικές εντολές που δεν χρειάζεται να έχουν μαθευτεί πιο πριν.

dS NFC app
 
Το σύστημα GEYER-dS μπορεί να ελεγχθεί και από NFC (Near Field Communication). Το Android® smartphone σας εξυπηρετεί και σαν «δαχτυλικό αποτύπωμα».

Το καλύτερο κομμάτι ίσως είναι ο υπολογισμός του κόστους ο οποίος γίνεται με μία εφαρμογή Online και έτσι έχετε μια πλήρη άποψη του κόστους ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για τον υπολογισμό του κόστους πατήστε εδώ. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται ο dSS11-1GB-N server + τροφοδοτικό (462.91 €) για απομακρυσμένη διαχείριση.

https://www.somfy.gr/products/home-automation/tahoma-box-new


Somfy

Τέλος η εταιρεία somfy με πολλά χρόνια παρουσία στην Ελλάδα δίνει την δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης λύσης ενός έξυπνου σπιτιού.
Υπάρχει η δυνατότητα για δύο επιλογές και συγκεκριμένα:
Το Connexoon είναι ιδανικό για τον εξοπλισμό σε επιλεγμένες κατηγορίες προϊόντων και για όσους θέλουν να απολαύσουν αμέσως τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης διαχείρισης σε προσιτή τιμή.

Το TaHoma είναι ιδανικό για όσους θέλουν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα, "χτίζοντας" σταδιακά το έξυπνο σπίτι με νέα προϊόντα τα οποία θα διαχειρίζονται μέσα από μία εφαρμογή, ένα κοινό οικοσύστημα.

Παρακάτω αναλύονται τα χαρακτηριστικά τους.

           TAHOMA                                                       CONNEXOON
https://www.somfy.gr/products/home-automation/tahoma-box-new


https://www.somfy.gr/products/home-automation/tahoma-box-new

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Tahoma υποστηρίζει εφαρμογή και με τα οικοσυστήματα της Amazon Alexa αλλά και IFTTT. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Tahoma από εδώ.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία συσκευών οι οποίες έχουν συνδεσιμότητα με το Tahoma και τις οποίες μπορείτε να βρείτε στο κατάλογο στο παρακάτω link.

https://www.somfy.gr/products/home-automation/tahoma-box-new



Το Connexoon® από την άλλη σας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξετε και να προγραμματίσετε τις συνδεδεμένες συσκευές του σπιτιού σας . Απλά συνδέστε τη συσκευή Connexoon® στο internet, κατεβάστε την ειδική εφαρμογή στο κινητό σας και «συνδεθείτε με το σπίτι σας» από απόσταση! 


Με μια εφαρμογή για κάθε περιβάλλον στο σπίτι σας. Υπάρχουν 3 ξεχωριστές εφαρμογές για να ελέγχετε 3 λειτουργίες του σπιτιού σας από το κινητό σας: Ρολά-Βεράντα-Πρόσβαση, σύμφωνα με τις ανάγκες σας. 3 ομάδες προϊόντων για απομακρυσμένη διαχείριση και έλεγχο, προσδίδοντας μεγαλύτερη ασφάλεια στο χώρο σας και άνεση στην καθημερινή σας ζωή.

Με το Connexoon Window: Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το κλείσιμο των ρολών σας, τον συναγερμό με ένα κλικ από το κινητό σας. Να δημιουργήστε σενάρια για τα ρολά σας, συνδέστε τα με αισθητήρες καιρού ή προγραμματίστε τα να κινούνται σε συγκεκριμένες ώρες. Ακόμα μπορείτε να βεβαιωθείτε για την κατάσταση των ρολών σας και να τα  διαχειριστείτε τα από απόσταση.

Με το Connexoon Terrace Δημιουργείστε την δική σας ατμόσφαιρα συνδέοντας την μουσική τον φωτισμό και τις τέντες σας με ένα κλικ. Τραβήξετε μια φωτογραφία και «οπτικοποιήστε» την ατμόσφαιρα που δημιουργήσατε, στην εφαρμογή. Έλεγχος της βεράντας Είτε υπάρξει αλλαγή στον καιρό είτε δεν είστε σίγουροι αν τα φώτα είναι αναμένα ή όχι, μπορείτε να τα ελέγξετε και να τα ρυθμίσετε με ένα κλικ απο το κινητό σας.

Με το Connexoon Access μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα του σπιτιού, του γκαράζ και τα φώτα πριν μπείτε στο σπίτι. Κλείστε τα όλα αυτόματα μόλις παρκάρετε το αμάξι σας. Με τη λειτουργία «geolocalisation», όλα γίνονται αυτόματα, το σπίτι σας σας υποδέχεται και σας ανοίγει την αυλόπορτα μόλις αντιληφθεί ότι πλησιάζετε. Μπορείτε ακόμα να  Ελέγξετε τον συναγερμό από το κινητό σας. Ελέγξτε όλα τα σημεία εισόδου με ένα κλικ και θα είστε σίγουροι ότι το σπίτι θα είναι ασφαλισμένο ακόμα και όταν θα είστε μακριά.

Υπάρχουν και άλλα προϊόντα τα οποία είναι διαθέσιμα στον κατάλογο της εταιρείας τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν γίνεται καμία αναφορά για το κόστος εγκατάστασης όμως παρά μόνο εάν απευθύνεται σχετικό ερώτημα η επικοινωνήσετε τηλεφωνικά.


AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain