Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Πως να βρείτε πληροφορίες για αγνώστου τύπου αρχεία


Έχετε ποτέ χρειαστεί να ανοίξετε ένα αρχείο αλλά συνειδητοποιείται ότι δεν μπορείτε; Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε πληροφορίες για  αρχεία που δεν μπορείτε να ανοίξετε.


Όταν προσπαθείτε να ανοίξετε ένα άγνωστος τύπου αρχείο στα Windows, θα βρεθείτε με το παρακάτω παράθυρο διαλόγου.





Η Microsoft’s έχει μια δικιά της web εφαρμογή η οποία δυστυχώς είναι τελείως άχρηστη για την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών για τους τύπους των αρχείων, έτσι άμα θέλετε να βρείτε το σωστό πρόγραμμα για να ανοίξετε τα αρχεία η σελίδα αυτή δεν θα σας βοηθήσει. 




Η αναζήτηση πληροφοριών μέσω της μηχανής αναζήτησης της Microsoft συχνά προσφέρει περισσότερες πληροφορίες από την ειδική ιστοσελίδα της Microsoft που είδαμε νωρίτερα. Έτσι, αν το πρώτο site από τη Microsoft δεν παρέχει πολλές πληροφορίες, κάντε κλικ στο link Search the web, στο κάτω μέρος για να δείτε πληροφορίες σχετικά με την επέκταση αρχείου στην μηχανή αναζήτησης Bing.





Eναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε για πληροφορίες σχετικά με έναν τύπο αρχείου. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να δείτε την επέκταση αρχείου (τι τύπος αρχείου είναι) και έπειτα κάντε αναζήτηση για τον τύπο του αρχείου στην αγαπημένη μηχανή αναζήτησης σας ή συγκεκριμένες ιστοσελίδες όπως το
FileInfo.com. Το FileInfo.com προσφέρει πληροφορίες σχετικά με μια μεγάλη ποικιλία από μορφές αρχείων, και περιλαμβάνει μια πολύ εκτεταμένη λίστα των εφαρμογών που μπορεί να προβάλετε, να δημιουργήσετε ή να επεξεργαστείτε αυτήν τη μορφή αρχείου, γι’ αυτό θα ήταν καλύτερα να αποτανθείτε εκεί πρώτα. Η Wikipedia είναι μια άλλη καλή πηγή πληροφοριών σχετικά με τις μορφές αρχείων, αν και συχνά θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά την ιστορία και τα τεχνικά ζητήματα παρά τα πρόγραμμα χρήσης. 





Ανοίξτε το αρχείο στο Σημειωματάριο (Notepad) για να δείτε περισσότερες πληροφορίες



Εναλλακτικά, όταν προσπαθείτε να ανοίξετε ένα άγνωστου τύπου αρχείου, μπορείτε να επιλέξετε ένα πρόγραμμα για να το ανοίξετε. Εάν γνωρίζετε ήδη με ποιο πρόγραμμα αυτό το αρχείο ανοιγεί, απλώς επιλέξτε το ή κάντε κλικ στο κουμπί Browse και εντοπίστε το στον υπολογιστή σας. Αλλιώς, δοκιμάστε να ανοίξετε το αρχείο με ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου όπως το Σημειωματάριο (Notepad). Σημειώστε ότι θα πρέπει να απενεργοποιήστε το πλαίσιο στο κάτω μέρος του παραθύρου διαλόγου, εάν δεν θέλετε το πρόγραμμα να γίνει το προεπιλεγμένο πρόγραμμα για το άνοιγμα αυτού του τύπου αρχείου.





Ανάλογα με το αρχείο, ενδέχεται να είστε σε θέση να διαβάσετε τα περιεχόμενά του αρκετά εύκολα. Πολλά αρχεία, όπως αυτό το αρχείο config, βασίζονται σε XML, η οποία τους καθιστά πολύ εύκολά να διαβαστούν και να βρείτε πληροφορίες γι’ αυτά.





Πολλά αρχεία θα είναι ακόμη λιγότερο αναγνώσιμά, αλλά συχνά, μπορείτε να εντοπίσετε ενδείξεις ως προς το ποιο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία του αρχείου ή σε τουλάχιστον ποιο πρόγραμμα απευθύνεται. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain