Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στο router σας εάν ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασης




Τα Routers προστατεύουν τις διασυνδέσεις τους στο διαδίκτυο, όπου μπορείτε να ρυθμίσετε τη δικτύωσή τους, τον  γονικό έλεγχο  και τις ρυθμίσεις προώθησης θύρων, με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης. Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης υπάρχουν από  προεπιλογή αλλά  μπορούν  να αλλάξουν για την καλύτερη προστασία των ρυθμίσεων του δρομολογητή σας.


Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό πρόσβασης ενός δρομολογητή - ή αν έχετε αποκτήσει ένα μεταχειρισμένο router και δεν ξέρετε τον κωδικό του - υπάρχει ένας τρόπος για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασης. Μπορείτε επίσης να κάνετε port forwarding χωρίς να γνωρίζει τον κωδικό πρόσβασης.

Βρείτε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης

Πριν από την επαναφορά του δρομολογητή σας στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του, θα πρέπει πρώτα να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείτε Θα χρειαστείτε αυτά ούτως ή άλλως αν το σχέδιο για την επαναφορά του δρομολογητή στις εργοστασιακές προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βρείτε αυτές τις πληροφορίες:

Διαβάστε το εγχειρίδιο του δρομολογητή σας. Διαφορετικά μοντέλα δρομολογητών - ακόμη και αυτοί από τον ίδιο κατασκευαστή - έχουν συχνά διαφορετικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σε συνδυασμούς. Για να εντοπίσετε το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για το δρομολογητή, ανατρέξτε στο εγχειρίδιο του. (Αν έχετε χάσει το εγχειρίδιο, μπορείτε να το βρείτε με την έρευνα για τον αριθμό μοντέλου του router σας και το "εγχειρίδιο" στο Google. Ή απλά αναζήτηση για το μοντέλο του router σας και το "προεπιλεγμένο κωδικό πρόσβασης".

Ψάξτε για ένα αυτοκόλλητο στο ίδιο το router. Μερικοί δρομολογητές - ιδιαίτερα αυτοί που μπορεί να έχουν προέλθει από την υπηρεσία παροχής Internet - ταξιδεύουν με μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης. Αυτοί οι κωδικοί πρόσβασης μπορεί μερικές φορές να είναι τυπωμένοι σε αυτοκόλλητο στο router το ίδιο.

Δοκιμάστε ένα κοινό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σε συνδυασμό. Πολλοί δρομολογητές χρησιμοποιούν τον κωδικό "admin" (μην πληκτρολογήστε τα εισαγωγικά) και ένα όνομα χρήστη κενό, ένα κενό κωδικό πρόσβασης και "admin" ως το όνομα χρήστη, ή "admin"  ως τον κωδικό πρόσβασης και το όνομα χρήστη. Μπορείτε να βρείτε έναν αρκετά πλήρη κατάλογο των ονομάτων χρήστη και των κωδικών πρόσβασης προεπιλογής για διάφορα δρομολογητές στο RouterPasswords.com.


Επαναφορά του δρομολογητή στις εργοστασιακές προεπιλογές

Οι δρομολογητές έρχονται με ένα κουμπί, μπορείτε να πατήσετε για να επαναφέρετε το δρομολογητή στις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του εργοστασίου. Αυτό επαναφέρει οποιεσδήποτε αλλαγές διαμόρφωσης που έχετε κάνει με το router - port forwarding, τις ρυθμίσεις του δικτύου, γονικού ελέγχου, κωδικούς πρόσβασης  όλα θα διαγραφούν. Θα είστε σε θέση να έχετε πρόσβαση στο δρομολογητή με το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του, αλλά ίσως χρειαστεί να περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα στη διαμόρφωση του δρομολογητή και πάλι, ανάλογα με το πόσες αλλαγές  κάνατε στις ρυθμίσεις του.

Η ακριβής διαδικασία (και τη θέση του κουμπί επαναφοράς) θα διαφέρει από router σε router. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του δρομολογητή σας για κάθε μοντέλο. Ωστόσο, η διαδικασία είναι γενικά  παρόμοια στις περισσότερες δρομολογητές.

Κατ 'αρχάς, κοιτάξτε στο πίσω μέρος (ή ίσως το κάτω μέρος) του δρομολογητή. Θα δείτε ένα ειδικό κουμπί με την ένδειξη RESET. Αυτό το κουμπί είναι συχνά βρίσκεται σε τρύπα, που είναι γνωστή ως "pinhole", έτσι δεν μπορείτε να το πατήσετε κατά λάθος.

Για να επαναφέρετε το δρομολογητή, θα πρέπει γενικά να πατήσετε αυτό το κουμπί και να το κρατήστε  πατημένο για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Αφού απελευθερώσετε το πλήκτρο, ο δρομολογητής θα επανέλθει  στις εργοστασιακές ρυθμίσεις και  θα κάνει επανεκκίνηση. Εάν το κουμπί βρίσκεται σε μια τρυπούλα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα λυγισμένο συνδετήρα ή ένα άλλο μακρύ, στενό αντικείμενο για να πατήσετε και το κρατήσετε.

Μόλις πατήσετε και αφήσετε το κουμπί πατημένο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορείτε να συνδεθείτε στο δρομολογητή με το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του.

Πώς να κάνετε Port Forward Χωρίς να Γνωρίζεται τον κωδικό πρόσβασης

Όσοι έχουν αγοράσει το Pro 2013 καταλάβουν αμέσως την σημασία της διαδικασίας που θα σας περιγράψω μιας και απαιτούσε για να παίξετε online το άνοιγμα κάποιων θυρών.

Μήπως απλά θέλετε να ανοίξετε web interface του δρομολογητή και να κάνετε port forwarding για ένα διακομιστή, το παιχνίδι, ή άλλο τύπο δικτυακού  προγράμματος; Αν ναι, τότε δεν είναι απαραίτητο καν να γνωρίζεται τον κωδικό πρόσβασης. Αυτό το τέχνασμα είναι επίσης χρήσιμο αν χρησιμοποιείτε δίκτυο κάποιου άλλου και δεν έχετε πρόσβαση με τον κωδικό πρόσβασης.



Αυτό λειτουργεί, επειδή πολλοί δρομολογητές υποστηρίζουν το Universal Plug and Play (UPnP), η οποία επιτρέπει σε προγράμματα σ τον υπολογιστή σας να "ζητήσει" από το router  να ανοίξει τις θύρες τους. Αν είναι ενεργοποιημένο το UPnP στο δρομολογητή, θα ανοίξει αυτόματα την θύρα.

Εάν ένα πρόγραμμα υποστηρίζει αυτή την επιλογή, θα το βρείτε γενικά στις ρυθμίσεις σύνδεσης της παράλληλα με τη διαμόρφωση των θυρών. Το NAT-PMP, το οποίο μπορείτε επίσης να δείτε, είναι ένας παρόμοιος τρόπος αυτόματης προώθησης των θυρών το οποίο υποστηρίζουν λιγότεροι δρομολογητές.

Εάν χρησιμοποιείτε ένα πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει ενσωματωμένη υποστήριξη για UPnP μην  φοβαστε- μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα όπως το UPnP PortMapper για να προωθήσετε γρήγορα θύρες από μια desktop εφαρμογή.

Μόλις έχετε επαναφέρει τις ρυθμίσεις του router, μπορείτε να συνδεθείτε με το προεπιλεγμένο όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης και να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του από το web interface του.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain