Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Πως να μεταφέρεται γρήγορα τα αρχεία και τις ρυθμίσεις σας σε έναν νέο υπολογιστή




Το να μεταφέρεται τα αρχεία, τις ρυθμίσεις και τα προγράμματά σας σε ένα νέο υπολογιστή μπορεί να είναι λίγο εκφοβιστικό, ειδικά αν δεν είστε πλήρως οργανωμένοι. Αυτά τα εργαλεία που θα σας παρουσιάσουμε και απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε.

Αυτή η διαδικασία  είναι απλή, αν έχετε ήδη δημιουργήσει τακτικά αντίγραφα ασφαλείας. Αν όλα είναι διάσπαρτα σε όλο τον παλιό υπολογιστή σας, θα μπορούσατε να τα χάσετε αν ο δίσκος σας πεθαίνει ή αν έχετε άλλα  προβλήματα με τον υπολογιστή. Τα αντίγραφα ασφαλείας είναι απαραίτητα.


 Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο μεταφοράς αρχείων

Υπάρχουν πολλά βοηθητικά προγράμματα μεταφοράς αρχείων για αυτόματη μετακίνηση αρχείων, των ρυθμίσεων και των προγραμμάτων σας σε ένα νέο υπολογιστή. Θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε στο νέο υπολογιστή σας αργότερα, αλλά αυτά θα σας βοηθήσουν να μετακινήσετε τα αρχεία σας και κάποιες σημαντικές ρυθμίσεις . Αυτά τα προσωπικά αρχεία είναι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μετακινήσετε, έτσι κι αλλιώς. Δημοφιλή εργαλεία είναι:


Windows Easy Transfer: Η Microsoft προσφέρει το δικό της εργαλείο, γνωστό ως Windows Easy Transfer το οποίο είναι ενσωματωμένο στα Windows . Δυστυχώς, έχει γίνει λιγότερο χρήσιμο στα Windows 8.1 και δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να μεταφέρετε αρχεία και ρυθμίσεις μέσω του δικτύου. Ωστόσο, μπορείτε να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο στον παλιό υπολογιστή σας, και να εκτελέστε τον Οδηγό Εύκολης  μεταφοράς για να μεταφέρετε τα πράγματά σας στη μονάδα δίσκου, συνδέστε ότο νέο PC, και  τρέξτε τον εύκολο οδηγό μεταφοράς για να μεταφέρετε τα πράγματά σας από το δίσκο στο νέο PC. Το εργαλείο είναι ενσωματωμένο στα Windows 7, 8, και 8.1. Ξεκινήστε  πατώντας το πλήκτρο των Windows για να ανοίξετε το μενού Έναρξη ή την οθόνη Έναρξη, και πληκτρολογήστε "Easy Transfer" χωρίς τα εισαγωγικά για να αναζητήσετε και πιέστε Enter. Αν κάνετε αναβάθμιση από τα Windows Vista ή XP, μπορείτε να κατεβάσετε το εργαλείο Εύκολης μεταφοράς των Windows από τη Microsoft.


Mac Migration Assistant: Η Apple προσφέρει ένα εργαλείο Βοηθό μετεγκατάστασης ενσωματωμένο στο λειτουργικό σύστημα Mac OS X, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να μεταναστεύσετε από ένα παλαιότερο Mac σε έναν νεότερο Mac. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μεταναστεύσετε από υπολογιστή με Windows σε έναν υπολογιστή Mac. Κάντε λήψη των Windows Migration Assistant από την Apple για να ξεκινήσετε ή να ξεκινήσει το εργαλείο Βοηθό μετεγκατάστασης που περιλαμβάνεται στο Mac σας. (Πιέστε Command + Space, πληκτρολογήστε migration και πατήστε Enter για να ανοίξετε την εφαρμογή Βοηθός μετεγκατάστασης.)



Υπάρχουν και άλλα εργαλεία που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε, - συμπεριλαμβανομένου και του λογισμικού επί πληρωμή Laplink PCmover, στο οποίο η Microsoft συνεργάστηκε με σκοπό να βοηθήσει τους χρήστες των Windows XP να κάνουν αναβάθμιση σε Windows 7. Δεν είναι πλέον ελεύθερο, αν και - και πιθανώς δεν θα θέλετε να πληρώσετε εμπορικό λογισμικό απλά για να μετακινήσετε τα πράγματά σας σε ένα νέο υπολογιστή.

Χρησιμοποιήστε  Backup και Restore Tool

Θα πρέπει  τακτικά να κρατάτε αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων σας. Υποθέτοντας ότι κρατάτε, θα μπορέσετε να εκτελέσετε μόνο ένα τελικό αντίγραφο ασφαλείας του υπολογιστή σας και να επαναφέρετε τα αρχεία από αυτό το αντίγραφο ασφαλείας στο νέο υπολογιστή σας.

  Να είστε προσεκτική με αυτό, εάν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας με το Windows backup για τα Windows 7, δεν μπορείτε να εισαγάγετε αυτά τα αντίγραφα ασφαλείας σε έναν υπολογιστή με Windows 8.1. Τα Windows 8 περιείχαν ένα "Windows 7 File recovery" χαρακτηριστικό, αλλά η Microsoft το αφαίρεσε στα Windows 8.1.

Αλλά, αν έχετε δημιουργήσει αντίγραφα ασφαλείας σε μια εξωτερική μονάδα με σχεδόν οποιοδήποτε εργαλείο - από ενσωματωμένες λειτουργίες των Windows για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και το Time Machine για Mac ή εφεδρική λύση από τρίτους - θα πρέπει απλά να είστε σε θέση να αποκαταστήσετε τα αρχεία στο νέο υπολογιστή σας. Σε υπολογιστές Mac, με το
Migration Assistant μπορείτε επίσης να εισαγάγετε αρχεία από το Time Machine για την δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας. 



Απλά αντιγράψτε τα αρχεία: Η χειροκίνητη λύση λειτουργεί για τα βασικά backup, και λειτουργεί για τη βασική μεταφορά αρχείων πάρα πολύ. Συνδέστε ένα αρκετά μεγάλο εξωτερικό σκληρό δίσκο στον παλιό σας υπολογιστή και κάντε drag-and-drop (ή αντιγραφή και επικόλληση) όλα τα αρχεία που χρειάζεστε από τον παλιό υπολογιστή σας  στο δίσκο. Αποσυνδέστε τη μονάδα από τον παλιό υπολογιστή, συνδέστε το με το νέο υπολογιστή και  μετακινήσετε τα αρχεία στο νέο υπολογιστή.Ναι, θα πρέπει να είναι τόσο απλό - και, αν οργανώσετε τα αρχεία σας σωστά, έτσι ώστε να γνωρίζετε πού  είναι πάντα τα σημαντικά αρχεία στον υπολογιστή σας, μπορείτε να τα εντοπίσετε γρήγορα να τα αντιγράψετε χειροκίνητα. 

Αυτή η διαδικασία  προφανώς απλά θα αντιγράψει τα προσωπικά σας αρχεία, και όχι σημαντικές ρυθμίσεις. Αν θέλετε να αντιγράψετε σελιδοδείκτες του προγράμματος περιήγησης στο Web , για παράδειγμα, μπορείτε  να κάνετε εξαγωγή από το πρόγραμμα περιήγησης σας και, στη συνέχεια, να τα εισάγετε στο πρόγραμμα περιήγησης στο νέο υπολογιστή σας. Σύγχρονα προγράμματα περιήγησης όπως το Chrome και Firefox (και τον Internet Explorer, αλλά μόνο για τα Windows 8) έχουν χαρακτηριστικά συγχρονισμού  που μπορούν να μεταναστεύσουν αυτόματα αυτά σε έναν υπολογιστή, αν συνδεθείτε με τον ίδιο λογαριασμό για το καθένα. 



 Εργαλεία Cloud Storage Οι υπηρεσίες αποθήκευσης Cloud μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος να μεταναστεύσετε σε ένα νέο υπολογιστή. Μπορούν πιθανόν να βασίζονται σε μια υπηρεσία webmail όπως το Gmail, Outlook.com, ή το Yahoo! Mail. Αν δεν το κάνει, ο e-mail server σας πιθανώς τουλάχιστον να χρησιμοποιεί IMAP αντί για POP3. Αυτό σημαίνει ότι τα email σας αποθηκεύονται με ασφάλεια σε ένα διακομιστή κάπου, έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τη μετεγκατάσταση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου στο νέο υπολογιστή σας, εκτός εάν μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε POP3 για την πρόσβαση σε αυτό. 

Το ίδιο ισχύει και για άλλες υπηρεσίες που αποθηκεύουν τα αρχεία σας, τις ρυθμίσεις και άλλα δεδομένα στο διαδίκτυο. Cloud υπηρεσίες αποθήκευσης, όπως το Dropbox, το Google Drive, και η Microsoft OneDrive λειτουργούν καλά. Εγκαταστήστε τον client στον υπολογιστή σας και μεταφέρεται τα αρχεία σας σε αυτόν. Συνδεθείτε με τον ίδιο λογαριασμό σε άλλο υπολογιστή  και κατεβάσετε τα αρχεία, εάν είναι αποθηκευμένα στο διαδίκτυο. Τα Windows 8.1 έχουν το OneDrive προεγκατεστημένο - Η Microsoft θέλει να αποθηκεύετε τα αρχεία σας στο OneDrive έτσι θα είναι προσβάσιμα σε όλους τους υπολογιστές σας, χωρίς  την προσπάθεια αρχείων μεταφοράς, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και διαφορετική υπηρεσία.




Η μετάβαση σε ένα νέο υπολογιστή θα πρέπει να είναι αρκετά εύκολη. Με τα περισσότερα εργαλεία, θα πρέπει να εγκαταστήσετε τα αγαπημένα σας προγράμματα και μετά να τα διαμορφώσετε. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι τα προσωπικά σας αρχεία και δεδομένα. Με αυτό 
θα σας βοηθήσουν οι παραπάνω συμβουλές.

AddThis

Ratings and Recommendations by outbrain